Deel dit artikel:

Nieuw fietsroutenetwerk in Henegouwen

Op 21 september opende het eerste Waalse fietsroutenetwerk dat aansluit op de bekende Vlaamse netwerken. Met liefst 1600 kilometer aan fietsvriendelijke routes kiest Picardisch Wallonië (west-Henegouwen) de kaart van de zachte recreatie.

La Wallonie Picarde – Picardisch Wallonië in het Nederlands of kortweg Wapi – is een toeristische regio in het westen van Henegouwen. Het is een streek die zich uitstrekt van Doornik over Aat tot Edingen. Naast de kunststad Doornik zijn andere toeristische toppers de valleien van Dender en Schelde en de natuurparken van het Pays des Collines en Plaines de l’Escaut.

MET DE FIETS DOOR WAPI

Het fietsweb bedekt het volledige grondgebied van de regio: goed voor 1.600 kilometer aan verkeersvrije of -luwe fietswegen. Na de Hoge Venen is dit nog maar de tweede Waalse regio die een knooppuntennetwerk uitbouwt. Het sluit aan op de fietsnetwerken van de Vlaamse Ardennen en Leiestreek; ook de bewegwijzering is op dezelfde leest geschoeid. Behalve in het Pays des Collines zijn de meeste routes vlak (onder andere rivier- en kanaaldijken).

Handig is ook dat je op elk bordje een QR-code kunt scannen (met een smartphone). Die code gidst je naar de website wapinature.be, waar je relevante info over het netwerk en praktische adressen kunt vinden. Op belangrijke knooppunten misten we wel een paneel met een overzichtskaart van de deelregio waarin we fietsten. De aanschaf van een kaart is dus onontbeerlijk. Deze zijn tegen betaling beschikbaar bij de toeristische diensten of via de website. Men werkt aan een label Bienvenue Vélo voor fietsvriendelijke horecazaken (reparatiemateriaal, afgesloten garage, fietsrekken, toeristische info?).
Meer info via visitwapi.be
en wapinature.be.