Deel dit artikel:

Nederlanders in actie tegen Belgische ‘wielerterroristen’

De Nederlandse Fietsersbond pleit voor de invoering van een maximumsnelheid op fietspaden. Ze reageert daarmee op de ergernis van het Sluise gemeenteraadslid Bram Basting over de "wielrijdersterreur van de Belgische buren op Zeeuwse wegen".


Elke zondag rijden er heel wat wielertoeristenclubs via Sluis Nederland binnen. (foto pzc)
De grote groepen wielertoeristen die elke zondag Nederland binnerijden via Sluis houden zich niet altijd aan de verkeersregels”, stelt Basting. “Maar ook fysieke of verbale agressie tegen overige weggebruikers komt steeds meer voor”.

Miriam van Bree van de Fietsersbond vindt dat ook de Nederlandse recreatieve wielrenner niet het beste is opgevoed. “We hebben al overleg met de toerfietsunie over het opstellen van een gedragscode. En als meest ultieme actie willen we op fietspaden waar veel gezinnen fietsen, een maximumsnelheid instellen van bijvoorbeeld twintig kilometer.”

Bestuurslid Adri van Oosten van de Bevelandse Fietsersbond ziet niets in een maximumsnelheid op fietspaden. “Of je elkaar nu met twintig of dertig kilometer nadert maakt niet uit. Als je elkaar raakt, ga je onherroepelijk op je snufferd. Ik rijd op zondag solo vaak een kilometer of veertig. Dan kom ik die groepen ook tegen. Mijn ervaring is dat de kopmannen duidelijk roepen naar de rest van de groep roepen dat er een tegenligger aankomt.”