Deel dit artikel:

Na Fietsen door het Water, nu ook door de Bomen in Limburg

Na 'Fietsen door het Water' in Bokrijk kunnen fietsers sinds afgelopen weekend ook 'Fietsen door de Bomen' in Hechtel-Eksel. De nieuwe fiets- en wandelbeleving op 10 meter hoogte door de kruinen van de bomen in Bosland werd vrijdag officieel door Toerisme Limburg geopend.

“Dit is de tweede in een reeks van nieuwe fietsbelevingen verspreid over de provincie, waarmee fietsers de prachtige Limburgse natuur op een unieke manier kunnen ervaren. Zo tonen we dat Limburg blijft innoveren als Fietsparadijs en zetten we onze provincie nog sterker op de kaart”, verklaart Igor Philtjens, voorzitter van Toerisme Limburg en gedeputeerde van Toerisme (Open Vld).

‘Fietsen door de Bomen’ is een SALK-project met financiële steun van LSM, de gemeente Hechtel-Eksel, Toerisme Vlaanderen en de provincie Limburg. Bovendien werd het project gerealiseerd in nauwe samenwerking met Bosland, en Natuur en Bos. “Vlaanderen investeert 2,7 miljoen euro in de verschillende blikvangers die het Limburgse fietsnetwerk naar een nog hoger niveau tillen”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA). “We willen zoveel mogelijk mensen verleiden om op de fiets te springen. Meer fietsers betekent ook meer gasten in de Limburgse hotels, meer volk op de Limburgse terrassen en meer klanten in de lokale handelszaken.”

Fietsers rijden er 700 meter lang over een fietsbrug – een dubbele cirkel met een doorsnede van 100 meter – die geleidelijk met zo’n 3 à 4 procent stijgt tot 10 meter hoogte, om dan weer te dalen met dezelfde hellingsgraad. Voor de veiligheid moet er op het fietspad van 3 meter breed wel in één richting gefietst worden en is er een draadnet met een leuning aanwezig. De nieuwe fietsbrug steunt op een constructie van 449 kolommen in weervast staal. Zij symboliseren de naaldbomen die op de plaats van het fietspad stonden en een tweede leven aan het startpunt van het traject kregen.

Het nieuwe fietspad ligt op het fietsroutenetwerk, vlakbij fietsknooppunt 272 aan het Pijnven in Bosland, een natuurkern van 5.137 hectare. Toerisme Limburg werkt ook al aan een derde fietsbeleving ‘Fietsen door de Heide’, dwars door het Nationaal Park Hoge Kempen, die begin 2020 wordt geopend. “Het fietsroutenetwerk is onze grootste troef. Daarom blijven we daarin investeren, samen met de 42 steden en gemeenten”, legt Philtjens uit. “Maar om de nummer één in fietstoerisme te blijven, moeten we ook innoveren. Dat doen we door op gekende strategische plaatsen ingrepen uit te voeren die de interactie tussen fietser en landschap verder versterken.”