Deel dit artikel:

Must read: koningen van de wielerklassiekers

De Tour de France, Parijs-Roubaix, de Ronde of de Giro, de wielersport wordt gemaakt in vele wedstrijden. Maar voor Louis Bovée, Evert de Rooij en Roy Schriemer toch vooral in het klassieke onderdeel van de sport. Het drietal verzamelde de smakelijkste verhalen uit de laatste 120 jaar klassiek wielrennen in hun boek Koningen van de wielerklassiekers.

De Ronde, de Amstel, Parijs-Roubaix, Gent-Wevelgem, Luik-Bastenaken-Luik. Stuk voor stuk zijn het eendagswedstrijden die een lange en boeiende geschiedenis kennen, gekleurd door strijd, heroïek en maar al te vaak totale verassingen. De drie auteurs hun hart gaat er zo snel van slaan, dat ze besloten de meest markante verhalen uit al die koersen samen te brengen en te vergieten tot een boek.

Een klassieker winnen betekent voor een renner eeuwige roem. Roem die ook weerklank vindt in Koningen van de wielerklassiekers. Het boek, waarin de voornaamste aandacht wordt geschonken aan de vijf monumenten: Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. Waar kennen deze wedstrijden hun oorsprong en wat maakt hun allen zo uniek? Door welke verhalen werden ze getekend?

Het boek heeft een ruim historisch luik, maar schenkt net zo goed bijzondere aandacht aan het hedendaagse. Wat is de aantrekkingskracht van klassiekers als Gent-Wevelgem, de Waalse Pijl, Parijs-Tours en de nieuwe grind- en gravelrace in Toscane, Strade Bianche?

Daarnaast maken portretten van 35 beroemde renners dit boek tot een klassiek document. Denk aan Roger de Vlaeminck, Sean Kelly, Jan Raas, Wout van Aert, Adrie en Mathieu van der Poel, Eddy Merckx en vele, vele anderen.

Koningen van de wielerklassiekers brengt je helemaal in de stemming voor de nieuwe geschiedenis die geschreven zal worden in het aankomende voorjaar. De uitgave is te koop bij de (online) boekhandel of via edicola.nl.

wordt

Eerste vernieuwde editie verschijnt op 17 februari!