Deel dit artikel:

Muc-Off optimaliseert wereldrecordketting

Na de ondersteuning van Dan Bigham in het breken van het werelduurrecord gaat Muc-Off nu ook aan de slag voor Filippo Ganna. De ketting zal het geavanceerde Ultrasonic Chain Optimisation proces ondergaan om zo tot 15% van het wattage dat normaliter verloren gaat in de aandrijving terug te winnen.

Ganna zal in het Zwitserse Grenchen op 8 oktober zijn poging wagen om de 55,548 km die Bigham in een uur bijeen reed te overtreffen. Daarvoor kan de Italiaanse toptijdrijder kunnen rekenen op dezelfde support van Muc-Off.

De Britse firma was eerder al betrokken bij de geslaagde werelduurrecordpoging van Bradley Wiggins in 2015 en het recente werelduursucces van Dan Bigham.

Aan de basis van de succesformule ligt het Ultrasonic Chain Optimisation proces dat het volle potentieel van de fietsketting moet doen ontplooien. Dat proces omvat o.a. het verwarmen van het smeermiddel in een ultrasone tank tot de exacte temperatuur om de optimale viscositeit te bereiken. Zo kan het middel diep in alle contactpunten binnenin de kettingschakels dringen. Deze vorm van coating vermindert drastisch de wrijving binnen de ketting, en verhoogt zo het aantal watts dat via de aandrijving het achterwiel bereikt.

Bij Bigham kon Muc-Off zo 15% van het wattage sparen dat anders zou verloren gegaan zijn via de aandrijving. In combinatie met de correcte hardwareselectie konden de experts zo 87 m toevoegen aan de finale uurrecordafstand. Het totale optimalisatieproces van elk tandwiel en ketting duurde 17 uren.

Op dit moment zijn diezelfde experts druk bezig om zelfs nog grotere efficiëntiewinsten te kunnen boeken tijdens de langverwachte uurrecordpoging van Ganna.