Deel dit artikel:

MTB Kustcriterium meert aan in Blankenberge

Zondag vindt in Blankenberge de voorlaatste manche van het MTB Kustcriterium plaats. Het strand, de golfbrekers en de duinen liggen vol ongeduld te wachten op zowel de topmountainbikers als de recreatievelingen.


De Blankenbergse Strand- en Duinenrace is de vierde manche van het Mountainbike Kustcriterium. (foto gert van horebeek)
De bikers krijgen een prachtig parcours onder de wielen geschoven, met start ter hoogte van de beroemde Pier. Na de start zet het parcours haar weg verder richting Zeebrugge waar via het evenementenplatform naar de Zeedijk wordt gereden.

Via een nieuwe stuk parcours in de duinen wordt vervolgens opnieuw het Blankenbergse strand opgezocht. Via doortochten op en onder de Pier gaat het op het strand naar het keerpunt aan de haven en het staketsel.

Afhankelijk van de gekozen afstand kunnen meegereisde supporters de deelnemers 3 of 5 keer zien voorbijstuiven. Van op de Pier kan men de renners zelfs in 4 verschillende richtingen zien rijden.

Het Pierplein vormt dan weer het kloppende hart van de wedstrijd waarvan de nieuwe finishlijn zal getrokken worden onder die Pier in de ‘Autodroom’. Onmiddellijk na de aankomst worden de winnaars er gehuldigd op het podium.

Onder de reeds meer dan 500 vooringeschreven deelnemers bevinden zich – naast een pak recreatievelingen – Belgische toprenners zoals Bjorn ‘King of the Beach’ Rondelez (menig strandrace op zijn palmares en ex-winnaar van het Mountainbike Kustcriterium), Nico Berckmans (huidig leider in het Kustcriterium en tweevoudig eindwinnaar), Kevin Van Hoovels (winnaar editie 2009 en eindwinnaar in datzelfde jaar), Kris Hertsens (BK masters 2 in XC en MX), Kris Henderieckx en tal van andere Belgische top-20 renners en strandspecialisten.

VIERDE MANCHE MOUNTAINBIKE KUSTCRITERIUM

Met nog slechts twee wedstrijden op het programma (Blankenberge en Knokke) belooft het ongemeen spannend te worden. Nico Berckmans, telkens tweede in de drie voorbije wedstrijden, zal in Blankenberge opnieuw aantreden in de gele leiderstrui van het Kustcriterium en gaat ongetwijfeld op zoek naar zijn eerste zege in deze editie van het Kustcriterium.

Davy Commeye, kersvers prof bij Landbouwkrediet en winnaar van de openingsmanche in De Panne, volgt als tweede en telt 65 punten achterstand op Berckmans. Kevin Van Hoovels, die in Bredene minder sterk voor de dag kwam dan we van hem gewend zijn, staat momenteel derde maar ligt ongetwijfeld gebrand op een tweede opéénvolgende zege op het Blankenbergse strand. Zonder pech gaat zeker één iemand van dit trio met de eindzege aan de haal.

Bij de dames voert Grace Verbeke met ruime voorsprong de ranking aan. De wegrenster van Lotto-Bodysol tekende voor een zuivere hattrick en won op overtuigende wijze in De Panne, De Haan en Bredene. In de strijd om de roze trui zijn Belgische kampioene Kristien Nelen en Fien Lammertyn de eerste achtervolgers.

De derde editie van de Blankenbergse Strand- en Duinenrace is een organsiatie van de Zandbikers samen met de stadsbesturen van Blankenberge en Brugge en portaalsite Mountainbike.be.


Praktisch
Wanneer: zondag 7 februari 2010
Start: strand ten westen van de Pier om 12u.
Afstanden: 26 km (2 en ½ ronden) en 48 km (3 en ½ ronden)
Finish: Autodroom t.h.v Pierplein
Daginschrijving: sportcomplex Sportdoze van 8.00 tot 11.00u
Kleedkamers, douches, fietsreininging: sportcomplex Sportdoze
Huldiging: +/- 16.00 u in sportcomplex Sportdoze
Categoriën: heren, dames, masters en juniores (voor beide afstanden)