Deel dit artikel:

‘Mont Ventoux, Roubaix en cross in België’

Fietsconstructeur Ridley stuurde negen buitenlandse journalisten op ontdekkingsreis in veldritland. Na de Superprestigemanche in Gavere keerden ze met een notitieboek vol straffe verhalen en enkele kilo's modder naar huis terug. "Dit is overweldigend."

Een Belg, een Nederlander, een Duitser, een Fransman, een Noor, een Pool, een Sloveen, een Colombiaanse Amerikaan en twee Britten: het lijkt het begin van een goedkope Belgenmop, maar dat is het niet. Het was wél de samenstelling van het bonte gezelschap perslui dat Ridley Bikes zaterdag en zondag onderdompelde in de blubber van de Hansgrohe Superprestigemanche in Gavere. Voor velen van hen de allereerste kennismaking met dit stukje pure Vlaamse traditie. Wij waren er als enig Belgisch mediakanaal bij.

Neem dat onderdompelen trouwens gerust behoorlijk letterlijk: het slijk hing zaterdag achter onze oren tijdens een doorgedreven testritje met de Ridley X-Night op de oeromloop in Gavere. Een dag nadat wij met astronomisch hoge hartslagwaarden en hoogrood aangelopen kaken ploeterden in een poging niet omver te vallen in onze traagheid, kliefden de profrenners met hun Ridleyfietsen als gekken doorheen de aanzuigende modder. Op enkele tientallen meters voor de finish had Ridley met Klaas Vantornout, Kevin Pauwels en Tom Meeusen trouwens nog drie man op het podium.

De buitenlandse journalisten genoten ervan met blozende kaken en blinkende ogen. Met zijn allen stonden ze versteld van de dikke rijen publiek, de hoge dosis sfeer, de enkeldiepe modder en de fenomenale prestaties van het pelotonnetje mannen- en vrouwen-renners in Gavere. “Niet te vatten. Overweldigend”, genoten ze met z’n allen. Laat het duidelijk zijn dat het concept ‘cyclocross’ op zich alles in zich heeft om ook in het buitenland aan te slaan. Of, zoals onze Sloveense collega gisteravond na zijn allereerste bezoek aan een veldrit filosofeerde: “Er zijn drie zaken die iedere wielerfan ooit gezien moet hebben: Parijs – Roubaix, de Mont Ventoux en cyclocross in België.”

Lees het testverslag van de Ridley X-Night uitgerust met SRAM Force CX1 in het decembernummer van cycling.be magazine