Deel dit artikel:

Milieuvriendelijke leiderstruien in de Vuelta

Wie de Vuelta van 2021 zal winnen, blijft nog even koffiedik kijken. Wat wel al vaststaat is dat de leiders in de diverse klassementen een milieuvriendelijk shirt om de schouders krijgen. De rode, groene, witte en bolletjestrui zullen gemaakt zijn van twee soorten gerecycleerd materiaal. De ecologische leiderstruien zijn voor het grote publiek ook verkrijgbaar, samen met 5 outfits geïnspireerd op sleuteletappes in deze Ronde van Spanje.

Vuelta leiderstruien

Van 14 augustus tot 5 september 2021 zal het peloton in Spanje bikkelen om de zege in La Vuelta. Deze 76e editie gaat in 21 etappes van Burgos naar Santiago de Compostella. Met een bergrit op de voorlaatste dag en een individuele tijdrit over een dertigtal kilometer als afsluiter wordt het hopelijk een spannende editie waarin de renners strijden voor de leiderstruien van leverancier Santini. De rode leiderstrui ‘La Roja’ wordt gesponsord door Carrefour. De groene puntentrui krijgt het Škoda-logo terwijl de beste jongere in het wit met het Feníe Energía-merk zal rondrijden. De blauwwitte bollentrui schenkt Loterías y Apuestas del Estado aan de klimkoning.

Gerecycleerd textiel

Santini Cycling Wear heeft de milieuvriendelijke leiderstruien samengesteld uit twee verschillende soorten duurzaam materiaal. Ecofabric RECY by Corno is een materiaal dat gesponnen wordt van gerecycleerd garen uit gebruikt textiel en sluikafval. Sitip’s Native – Ecoknit is eveneens gemaakt van gerecycleerde vezels en garen, maar zonder het gebruik van vervuilende chemicaliën. Het resultaat is dat de productie in het Italiaanse Bergamo het verbruik van natuurlijke grondstoffen en het gebruik van niet hernieuwbare energie zoveel mogelijk beperkt.

Outfits en sleuteletappes

De Italiaanse fabrikant biedt naar gewoonte ook de leiderstruien te koop aan voor de fans. Nieuw is dat ook een vijftal outfits – geïnspireerd op de 5 sleuteletappes – zullen verkrijgbaar zijn.

De eerste outfit – voor de eerste etappe – zet Burgos in de kijker. Deze openingsrit is een individuele tijdrit door de straten van de stad. Het ontwerp van de mouw is geïnspireerd op de rozet op de zuidelijke façade van de majestueuze Santa Maria kathedraal uit de 13e eeuw. De roodwitte kleuren staan voor de vlag van autonome regio Castilla y León.

De zevende rit van La Vuelta leidt van Gandía naar Balcón de Alicante. De groene omgeving van de spectaculaire bossen van Valencia en Alicante vindt men terug in de outfit, benadrukt door ‘Estima la Natura’ wat ook op de top van Balcón de Alicante terug te vinden is.

Etappe 14 wordt gekenmerkt door de radiotoren op de top van de Pico Villuercas. De outfit in de kleuren van de regio Extremadura heeft het landmark van de verlaten legerbasis op de achterkant én de mouw.

De meest iconische rit van de Vuelta 2021 zal de 18e zijn, met aankomst op de Altu d’El Gamoniteiru. Deze 15 km monsterklim met een gemiddelde stijgingsgraad van 9,69% en pieken van 17% bevindt zich op 1.791 km hoogte. De navy/blauwe kleuren van deze outfit verwijzen naar de lucht boven de top, met roodwitte accenten als knipoog naar de antennes op de bergtop. De rugzijde toont een kroon met de haarspeldbochten van deze schrikwekkende klim.

De laatste etappe – een tijdrit met aankomst in Santiago de Compostela – geeft de outfit de blauwe en gele tinten van Galicia. Natuurlijk is ook het schelpenmotief van de pelgrimsroute naar Compostela (en als verwijzing naar het jubileumjaar van Sint Jacob, patroonheilige van Galicia en Spanje) aanwezig.