Deel dit artikel:

Milani houdt staal levend

Eurobike, een wereld vol carbon. Maar niet uitsluitend carbon. Gelukkig niet, want ook met staal kun je fantastisch mooie fietsen maken.
Een stalen ros.

Er blijkt anno 2010 zelfs een groeiende markt voor het aloude materiaal te zijn, want de slanke frames met verchroomde vorken en lugs waren in Friedrichshafen niet op één hand te tellen. De meeste stalen racers komen uit Italië, het land waar ambacht en traditie nog hoog in het vaandel staan. Zo is dat ook bij Milani, een typisch Italiaans familiebedrijf dat drijft op passie voor racefietsen.

Celeste Milani
timmert de laatste jaren stevig aan de weg om voet aan de grond te krijgen in België, het land waar zijn favoriete koers wordt gehouden, de Ronde van Vlaanderen. Uit de 20 modellen tellende collectie is de Acciaio Puro de fiets waar Milani het meeste voldoening uit haalt.

“Staal laat zien of je een vakman bent, staal straalt traditie uit, staal stáát er”, aldus de zoon van Natale Milani, een renner die in 1927 zijn eigen fietsenfabriek begon. De Columbus XCR buizen van de Acciaio Puro zijn TIG aan elkaar gelast in een klassieke geometrie en een frame in maat M weegt een acceptabele 1520 gram.

De afmontage is met Campagnolo Super Record of Sram Red, Mavic Cosmic Carbon SLR wielen en een 3T voorbouw. Tien kilogram Italiaanse stijl krijg je er gratis bij.