Deel dit artikel:

Met z’n 2000 op de Ventoux

Dit weekend kleurt de Mont Ventoux opnieuw Vlaams. Tijdens het slotevenement van de vierde Ventourist/Ventousiast van Sporta bekronen 2000 sportievelingen hun beweegcampagne met een massale beklimming van de Kale Berg.


2000 Vlamingen proberen de Reus van de Provence te temmen. (foto belga)
Zaterdag om 7u30 weerklinkt vanuit de drie toegangspoorten Bedoin, Sault en Malaucène het startschot voor de apotheose van Ventourist/Ventousiast 2008. 2000 Vlamingen hebben vanaf dan 24 uur de tijd om de Reus van de Provence langsheen drie zijden te beklimmen.

WIE IS DE VENTOURIST?

De beweegcampagne van Sporta mikt resoluut op de doelgroep van de beginnende fietser, de zogenaamde Ventourist. De Ventousiast staat synoniem voor de meer ervaren sportieveling die de smaak te pakken heeft en de drie verschillende zijden van de Ventoux in één etmaal wil volbrengen.

De modale Ventourist is een man van rond de veertig, hogergediplomeerd, met een iets te hoge BMI. 16% van de deelnemers dit jaar is een vrouw. Dat is een stijging ten opzichte van de voorgaande edities, maar dat neemt niet weg dat Sporta in de toekomst nog meer dames voor dit project zou willen sensibiliseren.

Door een maandenlange begeleide trainingsopbouw is het eigenlijke doel – mensen aanzetten tot fietsen – ondertussen al bereikt. Via workshops, nieuwsbrieven, infosessies, persoonlijke trainings- en voedingsschema’s en tien gezamenlijke komen alle deelnemers goed voorbereid aan de start.

SPORTIEFSTE PROVINCIE

Nieuw dit jaar is de prijs voor de sportiefste provincie. De provincie die op de top van de Mont Ventoux relatief gezien het hoogste aantal gouwgenoten neerplant, mag een jaar lang deze titel dragen. De bekendmaking gebeurt tijdens het slotfeest op zondag.Bert Anciaux is voor de derde keer op rij peter van de campagne. (foto belga)
Vlaams minister van Sport Bert Anciaux is voor het derde jaar op rij peter van Ventourist/Ventousiast. De erkenning van de campagne in zijn sport-voor-allen beleid draagt bij tot de maatschappelijke betekenis van de recreatieve fietssport. Als niet-actieve fietser met drukke bezigheden en weinig vrije tijd staat Anciaux overigens symbool voor het prototype van de Ventourist.

Ook dit jaar weer fietsen er heel wat bekende koppen in de massa naar boven. Onder de politici vinden we naast Bert Anciaux onder andere Vlaams Minister van Media Geert Bourgeois en senator Patrick Van Krunkelsven terug. Voetballer Yves Vanderhaeghe begeleidt vijftien patiënten van het Transplantatiecentrum UZ Leuven op hun tocht. Ook de halve voetbalploeg van eersteklasser Westerlo is van de partij.

GOED DOEL

Sporta weet haar deelnemers te motiveren om naast sportieve inzet ook een tande bij te steken voor de drie goede doelen: To Walk Again, het weeshuis Hope for Kabondo en het Transplantatiecentrum UZ Leuven. Elke eurocent gaat rechtstreeks naar het goede doel. De vorige editie van Ventourist/Ventousiast bracht 35.000 euro op.

Sporta-voorzitter Toon Claes en Unizo-voorzitter Karel Van Eetvelt lieten zich voor het goede doel verleiden tot een heel aparte uitdaging. Samen met twaalf kompanen vertrokken ze al op dinsdag 27 mei vanuit Tongerlo, om op 31 mei 1076 km verder in Bedoin te arriveren. Als de benen nog meewillen, sluiten ze de marathonvlucht af met een beklimming langs elke zijde.