Deel dit artikel:

Met Sven Nys op Ronde

Ben jij één van de meer dan 20.000 wielerliefhebbers die zaterdag hun eigen Ronde van Vlaanderen gaan rijden? Bekijk dan nog snel even de tips die Sven Nys in zijn nieuwste boek geeft voor deze tocht.






Kies voor het grootst mogelijke verzet dat je nog rond krijgt op de hellende stroken. (foto belga)
De Ronde van Vlaanderen is voor de ambitieuze wielertoerist ongetwijfeld een van de hoogtepunten van het jaar. In hun gloednieuwe ‘Trainingshandboek voor wielertoeristen’ spenderen Sven Nys en zijn coach Paul Van Den Bosch een volledig hoofdstuk aan de Ronde en de voorbereiding daarop. Een kleine greep uit de tips van Sven Nys!

DE AVOND TEVOREN

Stel van tevoren een checklist op van wat je nodig zult hebben en neem de avond voor de tocht de tijd om alles klaar te leggen: je uitrusting, voeding, materiaal en toebehoren. Leg je fiets en sporttas indien mogelijk al de avond voor de rit in de auto.

DE OCHTEND VAN DE RIT

Ontbijt zo’n drie tot twee uur voor de start, maar zeker niet later. Niets is namelijk zo vervelend als een volle maag tijdens het fietsen. Maar maak zeker niet de fout om je ontbijt te verwaarlozen, want tijdens de wedstrijd zul je de opgedane energie goed kunnen gebruiken.

Let erop dat je zeer veel koolhydraten opneemt. En drink regelmatig koolzuurvrij water tussen je ontbijt en de start. Het zal je helpen om goed gehydreerd te vertrekken.

VOEDING

Maak vooraf een nauwkeurige schatting van het aantal uren dat je op de fiets zult zitten en waar de bevoorradingsposten zich bevinden. Zo kun je uitrekenen hoeveel drank (500 tot 750 ml per uur) en koolhydraten (60 g per uur) je moet meenemen om de hele rit over alles te blijven beschikken.







Op de Vlaamse kasseien pomp je best niet te veel lucht in de banden. 5,5 tot 6 bar volstaat. (foto belga)
Als vast voedsel neem ik meestal een aantal mueslirepen en in aluminiumfolie verpakte rijsttaartjes en broodjes met jam mee. Daarnaast heb ik altijd enkele gels (vloeibare suiker) bij me.

MATERIAAL

Je fiets ziet tijdens een rit over de Vlaamse kasseien af. Controleer daarom de dag voor de rit of alle bouten voldoende vast zijn. Houd er ook rekening mee dat je ketting het veel zwaarder te verduren krijgt dan gewoonlijk.

Kies voor een buitenband die niet te smal is. Een dikkere band geeft een veel comfortabeler gevoel op de kasseien. Belangrijk is ook dat je niet te veel lucht in de banden hebt, 5,5 tot 6 bar volstaat.

HET JUISTE VERZET

De beklimmingen van de Ronde van Vlaanderen zijn wel heel steil, maar nooit echt lang. Dat betekent dat vooral voor de sterke renners het verzet niet extreem klein moet zijn, zij kunnen zo hun kracht ten volle benutten.

Kies voor het grootst mogelijke verzet dat je nog rond krijgt op de hellende stroken. Ikzelf kies voor 52/39 vooraan en 12/27 achteraan. Tussen de hellingen is het raadzaam om zo veel mogelijk op souplesse te rijden.










Trainingshandboek voor wielertoeristen






De perfecte voorbereiding op de Lotto Cycling Tour:
Van de Ronde van Vlaanderen tot Tilff-Bastogne-Tilff
Met uitgewerkte trainingsschema’s voor verschillende afstanden


Auteurs: Paul Van Den Bosch en Sven Nys
Uitgeverij: Deltas
Verkoopprijs: 26,95 euro