Zondag 8 oktober om 20 uur in Grenchen, Zwitserland. D-day voor de tweevoudig wereldkampioen tijdrijden. Zijn doel: meer dan 55,548 km rijden in een uur. Daarmee zou hij beter doen dan de Brit Daniel Bigham, de performance engineer van Team Ineos – en een man die weet hoe je de marginal gains in snelheidswinst kan omzetten – die onlangs het werelduurrecord van Victor Campenaerts afsnoepte. Aan het materiaal zal het niet liggen. Pinarello voorziet de Italiaan van een spiksplinternieuwe fiets: de Pinarello Bolide F HR 3D, waarvan het grootste deel van het frame ge-3D-print is. Een unicum.
Voor dit unicum werkte de fietsenbouwer samen met het Britse bedrijf Metron Advanced Equipment. Het frame en de vork van de fiets zijn ontworpen om zoveel mogelijk te profiteren van een nieuwe legering genaamd Scalmalloy, een legering bestaande uit scandium, aluminium en magnesium. Door de lage dichtheid van het materiaal vertoont het uitstekende specifieke eigenschappen, ideaal voor high-performance toepassingen. De techniek komt uit de ruimtevaart en vond eerder al zijn ingang in de Formule-1. In 2020 keurde de FIA het gebruik van Scalmalloy in de F1 goed. Nu maakt het zijn intrede in de wielerwereld.



Door 3D-printen te gebruiken in plaats van de klassieke carbonvezels, wordt het frame voorzien van nieuwe vormen, wat met bestaande technieken niet mogelijk zou zijn geweest. “Met deze methode hebben we unieke aerodynamische vormen en een ongekend niveau van stijfheid bereikt”, aldus Pinarello.
De zitbuis en zadelpen hebben een duidelijk geribbeld ontwerp, Pinarello noemt het “Airstream-technologie”. Die techniek werd ingefluisterd door een studie van de Universiteit van Adelaide van 2006 op Bultruggen. De walvissen staan bekend voor hun vermogen om zeer scherpe bochten te maken en om spectaculaire sprongen uit het water te maken. Onderzoekers hebben ontdekt dat de uitsteeksels aan de voorkant van hun vinnen aanzienlijk bijdragen aan dit vermogen. Door dit principe door te trekken naar de nieuwe bolide zou dat ervoor zorgen dat de luchtstroom efficiënter langs het frame vliegt. Bijna 40% van de totale luchtweerstand van een fiets zou zich schuilhouden aan de zadelpen en zadelbuis.
Behind the scenes with @Pinarello_com 🎥🔥
— INEOS Grenadiers (@INEOSGrenadiers) October 4, 2022
A snapshot of what it took to produce the Bolide F HR 3D ahead of @GannaFilippo’s #UCIHourRecord ⏱🇮🇹👀 pic.twitter.com/22lcUUtQMb
Om die weerstand te verkleinen, profiteert de Italiaanse fietsenfabrikant ook van de verwijdering van de 3:1 UCI-regel. Die regel hield in dat de buisprofielen de verhouding van 3:1 tussen hun hoogte en breedte niet mochten overschrijden. Nu zie je bijvoorbeeld extremere buisvormen dan vroeger mogelijk zou zijn geweest. Er zijn aanzienlijke voordelen behaald door de wielnaven en de trapas smaller te maken dan normaal. De trapas werd versmald van 70 mm tot 54 mm, de wielnaven gingen van 120 mm naar 89 mm aan de achterkant en van 100 mm naar 69 mm aan de voorkant.
Ineos Grenadiers-ingenieur Daniel Bigham reed op een prototype van de Bolide F HR 3D toen hij deze zomer het wereldrecord van Victor Campenaerts scherp stelde . Filippo Ganna mag dan wel zijn wereldtitel tijdrijden kwijt zijn aan de Noor Tobias Foss, met deze fiets heeft de Italiaan al een voorsprong op zijn voorgangers.
Wil je meer weten over tijdrijden en het werelduurrecord? Luister dan zeker naar de laatste aflevering van Arrivee met bewegingswetenschapper én werelduurrecordhouder bij de masters, Filip Speybrouck en sportmarketeer Wim Lagae.