Deel dit artikel:

Merckx schrijft voor goed doel

Begin dit jaar schreef Eddy Merckx, samen met Sporta-voorzitter Toon Claes, het wielerboek Fietspassie. Woendag overhandigde hij de opbrengst aan Damiaanactie.


Toon Claes en Eddy Merckx overhandigen de cheque aan Rigo Peeters. (foto sporta)
Tijdens de lancering van het boek beloofden Merckx en Claes hun royalty’s integraal te schenken aan Damiaanactie, de hulporganisatie waarvan Eddy Merckx peter is.

Zo gezegd, zo gedaan: woensdag overhandigde de kannibaal van weleer een cheque van 10.000 euro aan Rigo Peeters, secretaris-generaal van Damiaanactie. 

Merckx en Claes delen samen één passie: fietsen! Bovendien koesteren ze één droom: zoveel mogelijk mensen van het fietsen te laten genieten. Met dit doel voor ogen bundelden ze hun kennis, expertise en ervaring.

Deze samenwerking resulteerde in ‘Fietspassie‘, een uniek boek waarin iedere ? dus ook de beginnende ? fietsliefhebber een schat aan wetenswaardigheden vindt. Fietspassie is sinds begin dit jaar op de markt verkrijgbaar.

Beide auteurs delen naast een passie voor fietsen ook een voorliefde voor het goede doel. Het stond dan ook in de sterren geschreven dat de royalty’s van het boek naar de Damiaanactie zouden gaan. Eddy Merckx is peter van deze organisatie die sinds 1964 bestaat.

Elk jaar zamelt Damiaanactie geld in om zieke mensen te helpen. Vroeger ging het geld vooral naar melaatsen. Dat zijn mensen die lepra hebben. Vandaag bestrijdt Damiaanactie ook andere ziektes zoals tuberculose (tbc) en berglepra. Dat doet ze ook ter plaatse, meerbepaald in 16 verschillende landen in Amerika, Afrika en Azië.

Ondertussen ging Fietspassie al 7500 keer over de toonbank. Uitgever Roularta spreekt van een succes en kondigt aan dat het momenteel werkt aan een Franstalige versie van het boek.