Deel dit artikel:

Merckx krijgt eerste Merckxissimo

In het stadhuis van Brussel is het nieuwste boek over Eddy Merckx voorgesteld. Premier Herman Van Rompuy overhandigde het eerste exemplaar van Merckxissimo aan de Kannibaal zelf.


Premier Van Rompuy overhandigde Eddy Merckx het eerste exemplaar. (foto belga)
Tal van prominenten waren aanwezig bij de overhandiging in de Gotische Zaal van het Brusselse stadhuis. Premier Van Rompuy noemde Eddy Merckx “de grootste ambassadeur van ons land in de wereld”.

In Merckxissimo reconstrueert VRT-wielergezicht Karl Vannieuwkerke 40 jaar na de feiten de eerste Tourzege van Merckx. Het boek telt 51 hoofdstukken, naar het legendarische rugnummer waarmee de Kannibaal zijn eerste Tour won.

In de eerste 26 hoofdstukken reconstrueert Karl Vannieuwkerke de 26 ritten van de Tour van 1969, de andere 25 zijn van de hand van notoire gastschrijvers als Wouter Deprez, Jan Mulder, Rik Torfs, Michel Wuyts, Helmut Lotti, Mart Smeets en Marc Uytterhoeven. Alle 25 blikken ze vanuit hun persoonlijke ervaringen terug op de grote momenten uit Merckx’ wielercarrière. 

Het voorwoord komt van niemand minder dan IOC-voorzitter Jacques Rogge. Fotograaf Stephan Vanfleteren zorgde met recente foto’s voor een prachtig decor van beelden die verwijzen naar de rijke loopbaan Merckx. De andere foto’s komen uit de archieven van de grootste Europese sportkranten.

De Franse wielerlegendes Roger Pingeon en Raymond Poulidor, de nummers twee en drie van de Tour 1969, kwamen speciaal voor de voorstelling afgezakt naar Brussel. Merckx zelf bleef zoals altijd bescheiden onder de lofzang die hem te beurt viel.

MERCKX: ‘MIJLPAAL IN MIJN CARRIERE’

“Ik word doorgaans niet graag gehuldigd en ook voor dit boek heeft het een tijdje geduurd voor ik de makers groen licht gaf. Maar nu het hier voor mij ligt, ben ik zeer gelukkig. Het jaar 1969 was, is en zal altijd een mijlpaal in mijn carrière blijven”, aldus Merckx.

Merckxissimo, een idee van Jan Maes, ligt vanaf nu in de boekenhandels en kost 45 euro. Een deel van de opbrengst gaat naar de Damiaanactie, de stichting waar Merckx peter van is.

Tijdens de Ronde van Frankrijk zullen ook nog 7 gele truien en 7 exemplaren van Merckxissimo uit een unieke oplage van 51 geveild worden ten voordele van de Damiaanactie. De gele truien en boeken zijn gesigneerd door Eddy Merckx zelf.