Deel dit artikel:

Mechanische doping

"Hij gaat als een motor vooruit". Dat zal binnenkort niet meer alleen figuurlijk worden gezegd. Door een 'onzichtbaar' motortje kunnen renners tot 100 watt harder gaan.In Parijs-Roubaix ging Cancellara als een motor vooruit. (foto belga)
Fabian Cancellara had er al van gehoord, maar het verhaal lachtte weg. Toch is het motortje verkrijgbaar in de handel. Het zou verborgen kunnen worden op het fietskader.

Toch zijn er volgens de UCI geen aanwijzingen dat er sprake is van mechanische doping. Dat liet woordvoerder Enrico Carpani weten. “Het gaat de ronde, maar er zijn geen aanwijzingen dat dit al zou gebruikt zijn in het peloton. Maar,” voegt de woordvoerder er aan toe, “onze commissie die het materiaal opvolgt, houdt een oogje in het zeil. Tot nu toe werd niets onwettigs vastgesteld.”

Jean Wauthier, het het hoofd van de commissie, zegt dat ze vermoedens hebben dat sommige ploegen het motortje gebruiken. “Tijdens de Tour van vorig jaar werden we daar attent op gemaakt. We hebben ondertussen ontdekt dat het een renner tussen de 60 en 100 watt voordeel kan opleveren. Onze technici ontwikkelen momenteel een scanner die verborgen motoren binnen frames moet detecteren. Alle fietsen op de grote wedstrijden zullen binnenkort worden gecontroleerd.”

Hoewel het motortje bijna twee kilo weegt, is het voordeel duidelijk. “Een renner met een vermogen van 500 watt is een uitstekend renner”, zegt wielercommentator Carl Berteele aan Studio Brussel. “Als daar nog eens 100 watt bijkomt, dan is dat fenomenaal.”