Deel dit artikel:

Mechanische doping voor dummies

Het Youtube-filmpje dat een compilatie is van een reportage van de Italiaanse televisie, een instructiefilmpje, en de demarrages van Cancellara, maakt momenteel veel ophef in de wielerwereld.


Cancellara op de Muur (foto belga)


Het filmpje begint met een reportage van de Rai waarin Cassani uitlegt hoe het systeem werkt en welke snelheden kunnen worden behaald. Daarna wordt in een ander filmpje getoond hoe het systeem wordt ingebouwd in een gewone fiets.

Op het einde wordt gesuggereerd dat Fabian Cancellara bij zijn zeges in Vlaanderen en Roubaix gebruik maakte van de motoraandrijving. Hij lijkt abnormale bewegingen te doen met zijn hand en dat zouden de momenten zijn waarop hij op het knopje drukt om de motor te activeren.

50 PER UUR MET VINGERS IN DE NEUS
Oud-renner Davide Cassani kreeg een racefiets in handen waarin zo’n motortje was ingebouwd. Snelheden van 50 km/u zijn daarmee binnen bereik voor een gewone sterveling. “Ik zou er op mijn vijftigste nog een Giro-etappe mee kunnen winnen”, aldus Cassani. Degene die hem de fiets gaf, vertelde dat ook bepaalde profrenners gebruik maakten van het systeem. Namen worden voorlopig niet genoemd.

Er waren al geruchten ontstaan over een dergelijke aandrijving, en men sprak al over “mechanische doping”. Uiterlijk is er niets speciaals zichtbaar aan de fiets, maar door een motor die is ingebouwd in de zadelbuis, krijgt de trapas gedurende een korte tijd een extra aandrijving. Van nu af aan zullen sommige renners wel extra in de gaten worden gehouden door hun collega’s.


Gerelateerde artikels