Heel wat renners plaatsten hun gegevens van de Amstel Gold Race op Strava, maar het duurde even voor Mathieu Van der Poel zijn rit had geüpload. Intussen heeft hij dat gedaan en hij plaatste meteen alles online, ook zijn hartslag- en vermogensdata. Daarin zien we enkele opvallende cijfers, waaruit blijkt dat hij zich niet gespaard heeft.
Bij zijn aanval op de Gulperberg op 43 km van de meet schoot hij naar voren met een piekwattage van 1221 watt – over een afstand van 430 meter was dat gemiddeld 761 watt. Dat was meteen goed voor een vierde plek op dit Strava-segment. Zijn aanval was geen lang leven beschoren, maar dat hij lang moest recupereren blijkt toch ook niet het geval te zijn. Op de volgende klim, de Kruisberg, behaalde hij de achtste plek in de all-time-ranking, met een gemiddeld wattage van 634 W en 920 W maximaal. De één kilometer lange Eyserbosweg was ietsje minder (17e plek met 523 W gemiddeld en 750 W max), net als de Fromberg (285e plek met 419 W gemiddeld en 950 W max), maar op de Keutenberg kwam hij weer helemaal onder stoom. Daar veroverde hij drie KOM’s, zowel op het steile stuk als op de hele klim inclusief uitloper (1,63 km à 5 %: 33,8 km/u, 451 W gemiddeld, 901 W max). Wie deze beruchte klim al eens omhoog fietste, weet hoe surreëel het is om hier bijna 34 km/u te rijden.
Bij de laatste passage over de Cauberg reed hij ook nog een PR (39e plek met 559 W gemiddeld, 830 W max) en dat deed hij eveneens op de laatste klimmetjes in het parcours. Het interessantst is nog zijn KOM die hij behaalde op de 15,9 km lange finalelus. Als je die bekijkt, snap je waarom hij nog kon terugkeren tot in de kop van de wedstrijd. Zelfs inclusief twee afdalingen haalde hij een gemiddeld vermogen van 353 W. Zijn gemiddelde snelheid was 43,7 km/u. Volgens zijn data zou hij in de afdaling naar Geulhem zelfs even 102 km/u hebben gereden, maar bij nader inzicht blijkt dat een foutje te zijn – waarschijnlijk door slechte gps-ontvangst onder een dik bladerdek (ook de reden voor zijn eerdere maximumsnelheid van 123 km/u).
DOOR DE MUUR
Vooral in de laatste acht kilometer zien we dat zijn hartslag nauwelijks nog zakt. Hij kon dan misschien wel telkens mikpunten voor zich uit hebben, hij zal er blijkbaar niet veel rechtstreeks slipstreamvoordeel uit hebben gehaald. Een mentale boost heeft hij er waarschijnlijk wel door gekregen, want in die finale verslapte hij niet meer. Dat hij door een muur kan gaan met de meet in zicht weten we al uit zijn crosscarrière.
De laatste rechte lijn is dan helemaal fenomenaal. Hij sleurt de hele groep nog mee naar Alaphilippe, Fuglsang en Kwiatkowski, en zet dan zelf nog zijn sprint in. Die echte sprint duurt 300 meter en start hij met een piekvermogen van maar liefst 1400 watt. Hij versnelt nog, met wind in de rug, tot 66,2 km/u. Zijn hoogste hartslag haalt hij zelfs na de sprint: 197 slagen per minuut. Wat emoties kunnen doen met een man…
DE DATA
1e plek
4 KOM’s (als je de ‘verborgen pogingen’ op Strava niet meetelt)
40,4 km/u gemiddelde snelheid
140 gemiddelde hartslag
197 maximale hartslag (aan de finish)
260 kilometer koers
337 W gemiddeld gewogen vermogen
355 Epische trainingsscore op Strava
1400 W piekvermogen in de eindsprint
+/- 15.000 Kudos