Deel dit artikel:

Marc Streel over de Lotto 24 Hours Cycling @ Zolder

Eén van de grootste fans van de Lotto 24 Hours Cycling @ Zolder is zonder twijfel Marc Streel. Deze ex-wielerprof, die vandaag wel eens achter het stuur van een rallywagen durft te kruipen, zet zijn schouders onder de deelname van een ploeg jongeren.


Marc Streel: ‘Eindelijk een wedstrijd over 24 uur met een echt sportief karakter!’
De Lotto 24 Hours Cycling @ Zolder staan voor een vernieuwend concept, een wielerwedstrijd waarbij de klok tweemaal wordt rondgegaan. Marc Streel, ex-prof van Collstrop, Landbouwkrediet, Casino en Tönissteiner, is alvast enthousiast over het project: “Eindelijk een wedstrijd over 24 uur met een echt sportief karakter!”.

Marc, in welke mate zijn de Lotto 24 Hours Cycling @ Zolder een nieuwigheid in de wielerwereld?
 
“Het idee bestaat eigenlijk al langer. Ik heb Pascal Witmeur goed drie jaar geleden voor het eerst ontmoet, tijdens de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik, en de verstandhouding was er onmiddellijk. Ik heb een wedstrijd over 24 uur altijd al een goed idee gevonden, maar dan wel los van de gebruikelijke folkloristische events.”

“Ditmaal zitten we op het juiste spoor, maar wel in een bijzonder kader, namelijk dat van de gemotoriseerde sporten. Het is ongebruikelijk, maar wel zeer knap. De omloop van Zolder is breed en vlak, zonder de gebruikelijke putten en kuilen van onze wegen, wat al meegenomen is. Ik ben ervan overtuigd dat we een heel sterk evenement zullen krijgen, dat een mooie toekomst te wachten staat.” 

Wie gaan we aan de start van deze wedstrijd zien verschijnen?

“Er zullen volgens mij twee types deelnemers zijn: de wielertoeristen en de vriendenteams. De eersten zijn vaak goed getraind en vinden hier een ideale omgeving. Met wat geluk kunnen ze zich met één van hun idolen meten, want ze beschikken zonder twijfel over voldoende competitieve spirit. De rest van het peloton zal uit vriendenteams bestaan die zich eens goed willen amuseren op een sportieve manier.”

“Zonder de gebruikelijke folklore gaat deze wedstrijd juist de essentie van de wielersport brengen en dat zal menigeen aantrekken. Dit evenement is daardoor uniek in zijn soort en aantrekkelijk voor heel wat mensen.” 

De verscheidenheid aan divisies, is dat een goede zaak?

“Zeker! Iedereen moet zijn ding terugvinden. Met meerdere klassen, divisies en challenges trek je mensen van allerlei slag aan en kan je hen ook motiveren om een prestatie neer te zetten. Idealiter zouden we ook een topteam moeten hebben dat een beetje de locomotief van de wedstrijd zou kunnen zijn en dat als springplank voor de wielertoeristen kan dienen.” 

Welke goede raad zou u willen geven aan ongetrainde mensen die toch aan de eerste editie van deze Lotto 24 Hours Cycling @ Zolder willen meedoen?

“Er rest ons nog goed anderhalve maand en dat is natuurlijk niet ideaal, maar toch. Je kan op regelmaat beginnen trainen, iedere dag een beetje, zonder te overdrijven. Het is juist een regelmatige voorbereiding die voor de meesten belangrijk is. Maar indien je doorbijt, kan je op deze manier jezelf toch nog klaarstomen…” 

Zien we u aan de start van deze race?

“Ik zou sowieso willen deelnemen, om het even aan welke kant van de barrière en meerbepaald door een team op poten te zetten dat voor het goede doel rijdt. Ik kan me daar echt in terugvinden en hou van een dergelijk engagement. We moeten dus een sponsor vinden die per gereden ronde een zeker bedrag verzekert. Zo kunnen we toch een glimlach toveren op het gezicht van iemand die het nodig heeft…”