Deel dit artikel:

Making of Road Bike Party 2 (VIDEO)

Road Bike Party 2 is het enorm populaire stuntfilmpje met een gewone koersfiets in niet zo gewone situaties. Bedenker Martyn Ashton raakte tijdens de opnames verlamd en dat aangrijpende verhaal alleen al maakt deze making of de moeite.

Sinds december vorig jaar werd het sensationele filmpje Road Bike Party 2 bijna 10 miljoen keer bekeken. Net zoals in deel 1 haalde Martyn Ashton gekke stunts uit met een ‘gewone’ koersfiets. Ten tijde van de opnames raakte hij tijdens een stuntshow echter verlamd na een zware val, dus kwam het filmpje niet zomaar tot stand. Ashton moest de hulp van collega’s Chris Akrigg en Danny MacAskill inroepen. In deze making of krijgen we het volledige verhaal te horen en te zien.

Ashton geeft ook aan waarom hij koos voor de rode Colnago C59 Disc en welke aanpassingen – zoals de custom Hope-schijfremmen – hij liet aanbrengen. De schijfremmen lieten de rijders ook toe om nieuwe stunts uit te proberen die met velgremmen niet mogelijk zouden zijn geweest. Akrigg en MacAskill worden natuurlijk niet enkel geprezen om hun barmhartigheid en hun hulp bij het voltooien van het project, maar ook om hun prestaties en hun specialiteiten. We zien onszelf nog niet meteen een loop nemen of een rotsenparcours afleggen.

We krijgen de crashes te zien – de POC-helm van MacAskill deed goed zijn werk toen hij de loop verkeerd inschatte – en de telefoontjes na gelukte of mislukte stunts. We leren dat Ashton het meest jaloers was op de achterwaartse neuswheelie van MacAskill en dat de drie heren met dezelfde schoenen hebben gefietst.

De cameraman gunt ons een blik achter de schermen en toont waarmee de opnames zijn gemaakt. De making of sluit af met de hoopgevende boodschap dat Ashton opnieuw aan het fietsen is, zij het dan met een handbike, en dat hij zich inzet voor Wings for Life, de organisatie die geld inzamelt voor onderzoek naar rugverlammingen. En zelfs met zijn rolstoel kan hij zich niet inhouden om stunts uit te proberen. Straffe kerel, die Martyn Ashton!