Deel dit artikel:

Luik-Bastenaken-Luik of Tilff-Bastogne-Tilff?

Zondag maakt het profpeloton de Ardense heuvels weer onveilig in Luik-Bastenaken-Luik. Op 23 mei is het de beurt aan de wielertoeristen in Tilff-Bastogne-Tilff. Verken alvast het parcours en beklim La Redoute!


Zowel de profs als de recreanten moeten over La Redoute geraken. (foto alain buyck)
De profs rijden zondag van Luik zuidwaarts naar Bastenaken, nabij de Luxemburgse grens, om vervolgens terug naar de Luikse voorstad Ans te snellen. In totaal is het tochtje goed voor 258 km.

De heenweg verloopt nog tamelijk gemoedelijk met de Côte de la Roche-en-Ardenne als enige echte hindernis. Het is pas na het keerpunt in Bastenaken dat het echte werk begint.

In Houffalize gaat het op de Côte de Saint Roch al een keer flink omhoog met gemiddeld 12% over 800 meter. Van zodra de provincie Luxemburg opnieuw verruild wordt voor Luik krijgen de renners vijf flinke kuitenbijters op korte tijd voorgeschoteld.

Het begint net voor Stavelot met de Côte de Wanne en de Côte de Stockeu. Goed 15 km verder wacht het drieluik Col du Rosier-Col du Maquisard-Mont-Theux.

Op 35 km van de meet wacht de gevreesde Côte de la Redoute. Alvorens Luik binnen te rijden is er nog de in 2008 aan het parcours toegevoegde Roche aux Faucons. Als daar de beslissing nog niet gevallen is, gebeurt dat zeker op Saint-Nicolas, de korte steile klim op 5 km van de meet.

IN HET SPOOR VAN DE PROFS

Wat Luik-Bastenaken-Luik is voor de profs, is Tilff-Bastogne-Tilff voor de recreanten. Op zondag 23 mei kan je opnieuw zelf de klimgeit uithangen op onder andere de Côte de Wanne en de Côte de la Redoute. Je kan kiezen uit een parcours van 78, 136 of 244 km. Wie de klimmersbenen wil testen op de Côte de Saint Roch in Houffalize, is aan het juiste adres op La Chouffe Classic op 5 juni. Op 21 augustus kan je je testen op de Rosier, la Redoute en de Roche aux Faucons tijdens de Lotto Géants des Ardennes.
Beklim de Côte de la Redoute vanachter de computer! Bekijk het filmpje op YouTube: