Deel dit artikel:

Lotto Tour de Namur: de onbekende parel

De hoofdstad van Wallonië, met zijn gezellige centrum, is op 29 mei gastheer voor de 6de rit van de Bank van de Post Cycling Tour. De beruchte Triple Mur de Monty is één van de attracties van de Lotto Tour de Namur.






De Citadelle van Namen is de finale klim van de Lotto Tour de Namur. (foto alain buyck)
Volgens de bijbel der hellingen, de Cotacol, is dit de 5de zwaarste helling in België (321 Cotacol-punten). Aan de voet van dit “beest” is het al onmiddellijk recht op de trappers staan, het eerste stuk van deze “triple”.

Het doet denken aan de Stockeu. Maar al gauw merk je dat er na 500m terug een stijl stuk volgt dat je terug “en danseuse” dwingt. Even bekomen op een iets vlakker stukje, maar al gauw verandert de helling terug in een muur.

In de verte zie je een flauwe bocht en een huis. “Dat moet de top zijn”, denk je. Mispoes, want net als je denkt dat je boven bent, krijg je zicht op hetgeen achter de bocht ligt: een stuk van 21% om te eindigen.

Onze conclusie staat vast: dit is by far de zwaarste helling van België! Vergeet de Stockeu, de Thier de Coo, de Ferme Libert, de Haussire en de Hezalles. De Triple Mur de Monty is vanaf nu het zwartste beest der lage landen.

Na dit monster te hebben overwonnen, en met amper 22 kilometer op de teller, zijn er al 500 hoogtemeters overwonnen. Richting Annevoie volgt er een welgekomen vlak stuk. De volgende hellingen, de Col de Marly en de Rue des Artisans, zijn mooie, lange en geleidelijke hellingen zoals we ze graag hebben in voorbereiding op de Trois Ballons of de Marmotte.

BEVOORRADING IN MAREDSOUS

Net voor de bevoorrading passeren we het artisanale dorpje Maredret, een verborgen Naamse parel. De abdij van Maredsous doet dienst als bevoorradingspost. Voor diegenen die zin hebben in een lekkere Maredsous 6° of 8° geef ik de goede raad om vlak voor de stopplaats even een terrasje te doen op de binnenkoer van de abdij. Je krijg er het schuimend vocht in een onvervalste stenen beker.
Na de bevoorrading volgt een lange afdaling. De tocht is trouwens een aaneenschakeling van lange, geleidelijke hellingen gevolgd door lange, doch veilige afzinken.

De Grognaux en de Foy Notre Dame zijn twee hellingen waarvan je op de top beloond wordt op een postkaart-panorama. Na de tweede bevoorrading volgen nog enkele hellingen volgens het Naamse succesrecept: lang, mooie asfalt en aangenaam stijgingspercentage. De laatste bevoorrading, onmiddellijk na de Côte de Maillen, zet met een fikse afdaling richting Maas de finale in van deze Lotto Tour de Namur.

DE ROUTE MERVEILLEUSE ALS AFSLUITER

Eens aan de boorden van de Maas aangekomen kan je in een rotvaart snellen richting hemelpoort, want zo ziet de voet van de Citadelle van Namen eruit. De “route merveilleuse” is een pracht van een finale klim van een kleine 2 kilometer. De ideale afsluiter om alles nog eens uit je afgepeigerde lichaam te persen.

De aankomst van de Tour de Namur (145km) op de esplande van de Citadelle is een kippenvelmoment. Hier heeft menig prof zich naar eeuwige roem gesprint tijdens de Grand Prix de Wallonie.

Onder de douche in het sportcentrum Tabora is de conclusie al gauw gemaakt: de Lotto Tour de Namur is een prachtexemplaar. Zo eentje van het soort waarvan je het niet onmiddellijk verwacht, maar waarvan je de schoonheid gaandeweg leert kennen en moet toegeven dat het een pareltjes is. Een aanrader!