Deel dit artikel:

Lotto of Quick-Step? Het BK tijdrijden ontleed

De Baloise Belgium Tour – en dan vooral de Gouden Kilometer in de slotrit – heeft de verhoudingen tussen Quick-Step Alpha Vinyl en Lotto Soudal eens te meer op scherp gezet. Het veelbesproken ‘akkefietje’ tussen Yves Lampaert en Tim Wellens geeft het BK tijdrijden van morgen nog een extra dimensie. Wie trekt het laken naar zich toe?

Het was een beklijvend zicht zondag in de slotrit tussen Gingelom en Beringen. Nadat Tim Wellens de eerste van drie tussensprints won en zo 3 kostbare seconden sprokkelde (wat hem virtueel de eindzege in de Baloise Belgium Tour opleverde), deden Quick-Step Alpha Vinyl en met name Yves Lampaert er alles aan om Wellens te dwarsbomen en hun ploegmaat Mauro Schmid te laten scoren bij de volgende tussensprints. Met succes, want de jonge Zwitser maakte zijn achterstand opnieuw goed en wist zijn leiderstrui in extremis te bestendigen, tot onvrede van Wellens en de hele Lotto-formatie. Het was al een tijdje geleden dat de twee bekendste Belgische wielerploegen zo’n verbeten duel uitvochten. Morgen krijgt deze boeiende tweestrijd een vervolg op het BK tijdrijden in Gavere, al zal ellebogenwerk ditmaal niet baten …

Topfavoriet van dienst is ongetwijfeld Remco Evenepoel. ‘De aerokogel’ boekte afgelopen weekend in de Ronde van Zwitserland zijn eerste tijdritoverwinning op WorldTour-niveau, een nieuwe mijlpaal in zijn carrière. Eerder dit seizoen won hij ook al de chrono in de Ronde van de Algarve, dus het zou ons niet verbazen mocht hij morgen opnieuw schitteren op het BK. Zijn voornaamste concurrent komt allicht uit eigen rangen, in de persoon van regerend kampioen Yves Lampaert. Vorig jaar klopte hij Evenepoel voor eigen volk in Ingelmunster en vorige week troefde hij Mads Pedersen af in Scherpenheuvel-Zichem, waar de tijdrit van de Baloise Belgium Tour plaatsvond. Opvallend: ‘Lampie’ won tot nog toe vier individuele chrono’s in zijn carrière (waaronder twee nationale titels), en dat telkens in de tweede helft van juni. Van een gunstig voorteken gesproken …

In het kamp van Lotto Soudal rust de hoop vooral op de schouders van Victor Campenaerts. Als trotse inwoner van Gavere kent hij het parcours als zijn broekzak en is hij tweehonderd procent gemotiveerd om het onderste uit de kan te halen. ‘Vocsnor’ was de voorbije weken vaak op zijn tijdritfiets te vinden, dus dat belooft! In de Baloise Belgium Tour liep het nog mis door kettingproblemen, maar zoals het spreekwoord luidt: ‘een slechte generale repetitie betekent een geslaagde première’. Rond de naam van Thomas De Gendt, de man die samen met Campenaerts het gezicht van dit BK tijdrijden is en die zelfs hielp bij het uittekenen van het parcours, cirkelen helaas meer vraagtekens. Hij verzwikte zijn enkel in de Ronde van Zwitserland en lijkt geen hoofdrol te kunnen spelen. Tot slot is er ook nog Florian Vermeersch, die mits een topdag misschien aanspraak kan maken op een podiumplaats. Ondanks mechanische problemen tankte hij naar eigen zeggen vertrouwen in de tijdrit van de Baloise Belgium Tour.

Enkele andere interessante namen op de startlijst zijn Ilan Van Wilder (vorig jaar knap vierde op het BK tijdrijden), Rune Herregodts en Cian Uijtdebroeks. De grote afwezige is Wout van Aert, die zich in de Alpen aan het klaarstomen is voor de Ronde van Frankrijk. Bij de vrouwen, die hun BK rond het middaguur afwerken, zijn alle ogen gericht op regerende kampioene en absolute topfavoriete Lotte Kopecky.

Tot slot nog een woordje uitleg over het parcours. De strijd vindt plaats op een lokale ronde van 11,6 kilometer, die omschreven wordt als ‘technisch, maar toch snel’. De mannen werken drie lussen af (goed voor 35 kilometer in totaal), de vrouwen en de eliterenners zonder contract twee (23 kilometer in totaal). Een van de beslissende punten wordt de ‘put van Dikkelvenne’, die een stijgingsgraad van 5% heeft. Benieuwd wie morgennamiddag de Belgische driekleur mag aantrekken!

Gerelateerde artikels