Deel dit artikel:

Lotto gaat universitair

Bij ingaan van het nieuwe jaar zal Lotto Dstny ook een strategisch partnerschap met de Universiteit Gent starten. De samenwerking zal de coaches, trainers, nutritionisten, medische staf en andere professionals van de wielerploeg een wetenschappelijk klankbord bieden. De ervaren onderzoeksgroep PACE (sportfysiologie en trainingsleer) van de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen vindt in de wielerploeg het ultieme uithangbord en een kans om hun wetenschappelijke kennis naar de praktijk te vertalen.

De samenwerking met de UGent is voor Lotto Dstny een volgende stap in de verdere professionalisering van de performance afdeling van de ploeg. “Voor ons is dit een geweldig klankbord voor onze coaches, trainers, nutritionisten, medische staf en alle andere specialisten binnen de ploeg”, zegt sportdirecteur Nikolas Maes. Samen met Maxime Monfort staat hij aan het hoofd van de performance afdeling van de ploeg. “Het is een manier om alles nog beter te finetunen in onze ploeg met een wetenschappelijke onderbouwing. Alle onderwerpen kunnen aan bod komen: warmtetraining, hoogtetraining, bewegingswetenschap, krachttraining, voeding, hydratatie en veel meer. Over die laatste twee topics zijn we momenteel al zeer concreet in gesprek.”

foto: Nico Vereecken / Photo News

Concreet zullen Lotto Dstny en PACE (UGent) onder leiding van professor Jan Boone op regelmatige basis samenkomen om kennis uit te wisselen over verschillende onderwerpen. De professor is zeer enthousiast over de samenwerking met de wielerploeg: “Wij zijn twee Belgische instituten met een zekere historie en reputatie die de krachten bundelen. Concreet zullen wij proactief met bepaalde sportwetenschappelijke kennis naar de ploeg stappen en andersom kan de ploeg met alle mogelijke vragen bij ons terecht. Uit de verschillende sessies die we al samen hebben gehad, merken wij hoezeer de ploeg openstaat voor nieuwe kennis. Als wetenschapper is het fijn om te kunnen sparren met de specialisten die in het werkveld staan. Zowel voor ons als voor de ploeg is deze samenwerking dus heel positief.”