Deel dit artikel:

Losse of strakke kledij: het verschil (video)

Specialized houdt ervan om toegankelijke tests uit te voeren in zijn windtunnel. Ditmaal verklaart het hoeveel tijd je verliest of wint met losse of strakke fietskleding. Dat is heel wat, zo blijkt. Bekijk hier de video.

Na tests over de voordelen van in het zog rijden en de (verwaarloosbare) verschillen van een baard laten staan of niet, richtten Mark Cote en Chris Yu van Specialized ditmaal hun vizier op fietskleding, zowel op zomer- als op winterkleding.

Testpersoon van dienst was Chris Yu, die zich eerst in een losse RBX-zomeroutfit uitdoste en daarna in een strakke Pro SL-kit. Verder werden twee winterjacks getest. De ene was een ruime Deflect windstopper, de andere een nauw aansluitend Element Jacket. Specialized biedt trouwens zowel aero als gewone fietsen en kleding aan. De test lijkt dan ook niet beïnvloed door commerciële doelen.

Met 83 seconden verschil over 40 kilometer is het verschil tussen de twee winterjacks best indrukwekkend. Dat tussen de zomershirts is met 91 seconden nog groter.

Alles hangt natuurlijk af van de doelen die een fietser heeft. Als hij of zij aan wedstrijden wil deelnemen, is de kledingkeuze een belangrijke stap. “Je kunt natuurlijk dure racewielen kopen, maar met de juiste outfit win je minstens zoveel tijd”, klinkt het.

Het Specialized-duo geeft nog een nuttige tip mee: als je een cyclo of wedstrijd meerijdt en er start met een extra jasje tegen de ochtendkoude, kun je onderweg beter stoppen om het uit te doen. De tijd die je verliest door even te stoppen, is immers verwaarloosbaar ten opzichte van de aerodynamische winst die je maakt.