Deel dit artikel:

Limburgse fietsveren betalend

Wielertoeristen die regelmatig in het Oost-Limburg fietsen, kennen de veerpontjes over de Maas. Om het voortbestaan van deze grensoverschrijdende veerponten te garanderen, wordt vanaf april aan voetgangers en fietsers een kleine vergoeding gevraagd.

Slechts weinig bruggen verbinden beide oevers van de brede Grensmaas. Voor fietsers die zowel het Belgische als het Nederlandse deel van het Limburgse fietsknooppuntennetwerk willen verkennen, betekent dat vele kilometers omweg. Gelukkig zijn er drie veren die voetgangers en fietsers de rivier over zetten. Tot nu was er een weinig overzichtelijk prijsbeleid voor het gebruik van deze veren. “Dat zorgde voor verwarring,” zegt Gedeputeerde Twan Beurskens van de Provincie Nederlands Limburg. “Voor het zomerseizoen 2015 hebben we nu, na een enquête bij de veerpontgebruikers, duidelijkheid geschapen: elke gebruiker betaalt 1 euro. Daarnaast komt er een beurtenkaart, waardoor veelvuldig gebruik van de veerponten slechts 0,50 euro per overzet kost.”

ECONOMISCHE TROEF

Gedeputeerde Igor Philtjens van de Provincie Belgisch Limburg is verheugd: “We hebben de basis gelegd voor een duurzame samenwerking over de grenzen heen waarbij alle neuzen in dezelfde richting staan. Ook economisch zijn de veren een belangrijke troef. Overgezette recreanten en toeristen zorgden in het verleden voor een omzet in de Grensmaasregio van ongeveer 3 miljoen euro per seizoen.” Het vaarseizoen voor de veerponten start in april.