Deel dit artikel:

Limburg verwelkomt 1.600 wielertoeristen

Voor de achtste rit hield de Bank van De Post Cycling Tour voor het eerst dit seizoen halt in Limburg. 1.600 wielertoeristen kwamen opdagen voor de Cyclo Sprint Classic.


De hellingen in de Cyclo Sprint Classic waren niet zo lang, maar wel steil. (foto alain buyck)


Wie dacht dat hij op een rit met start in Midden-Limburg een vlak parcours mocht verwachten, kwam bedrogen uit. Sven Nys verkende het parcours al op voorhand en raadde de deelnemers aan om achteraan een kroontje van 25 of 27 te steken of met een triple aan de start te komen.

De eerste tientallen kilometers na de start aan de voetbalterreinen van KSTVV Viversel in Heusden-Zolder gaven de deelnemers de mogelijkheid om de benen langzaam maar zeker onder stoom te brengen. In Haspengouw werden de wegen al glooiender en eens de grens met de provincie Luik overgestoken, lagen ook de eerste echte hellingen te wachten.

“De eerste kuitenbijtertjes in Haspengouw waren nog spielerei“, beaamt Ronny Vlaeyen uit Bree. “Maar wat dan volgde, was toch vrij pittig. Ik wist niet dat je zo dicht in de buurt een route kon uitstippelen met zoveel hellingen. Op Les Waides had ik het moelijkst, daar leek wel geen eind aan te komen. De Hallembaye ben ik wel meer omhoog gereden. Het blijft een lastige helling, zeker met zoveel kilometers in de benen.”

Ook Jan Dierckx uit Halen was verrast door het parcours van de Cyclo Sprint Classic. “De hellingen in deze omgeving zijn niet lang, maar wel steil. Langere lopers zijn meer iets voor mij, dus ik ben vandaag een paar keer in het rood moeten gaan. Het laatste vlakke stuk van de rit was eigenlijk ideaal om nog wat los te rijden, maar naast het kanaal hebben we bij een groepje aangepikt en dat was bij momenten nog serieus vlammen. Ik was dan ook blij toen we de Sterrenwacht over waren en de finish in zicht kregen.”

Jos Clappaert en Suzy De Decker kwamen speciaal uit Oost-Vlaanderen naar Heusden-Zolder afgezakt om de Cyclo Sprint Classic te rijden. “Zuid-Limburg staat bekend om zijn prachtige panorama’s en dat wilden we niet missen. De snelheid was niet van belang, voor ons primeert het genieten onderweg. En dat hebben we gedaan, ook al was het af en toe nog afzien op de kuitenbijters van de kortste afstand. Wat ook opviel, is dat er hier zo veel fietspaden en rustige wegen zijn, wat een verademing. Volgend jaar zijn we zeker opnieuw van de partij.”

Aan de start- en aankomstplaats bleef het op wat gedruppel na droog, maar op het parcours kregen heel wat deelnemers af te rekenen met een lokale plensbui. “Letterlijk en figuurlijk een koude douche”, kon Bart Feyt uit Antwerpen er achteraf nog om lachen. “Normaal gezien stonden er 125 km op het programma, maar door die nattigheid heb ik toch maar voor de kortste afstand gekozen. Ook al was het parcours van de 85 km niet al te zwaar, toch heb ik er weer een goede training opzitten. De organisatie was ook weer prima in orde.”

De Bank van De Post Cycling Tour neemt nu een korte zomerstop. Op 21 augustus kunnen klimgeiten in de omgeving van Angleur hun hartje opnieuw ophalen tijdens de mooie maar zware Lotto Géants des Ardennes. Maak je borst al maar vast nat voor heel wat hellingen uit Luik-Bastenaken-Luik!

Gerelateerde artikels