Deel dit artikel:

Liège-Bastogne-Liège Challenge stelt conditie op de proef

Zondag kan Philippe Gilbert zijn voorjaar helemaal bekronen met een finale jump in Luik-Bastenaken-Luik, maar een dag eerder beleven wielertoeristen hun glorietocht. Vandaag en morgen kun je nog ter plaatse inschrijven voor de Liège-Bastogne-Liège Challenge.

Wie op zaterdag 25 april eens zot wil doen, kan voor de volledige 279 kilometer kiezen. Dat is zestien kilometer langer dan het parcours dat de profs moeten afleggen. Ook de andere afstanden van 167 en 85 kilometer brengen je over de pittige finale van Luik-Bastenaken-Luik.

Net als in de profkoers moet je onder meer over steile kleppers als de Côte de la Redoute, de Roche aux Faucons een de Côte de Saint-Nicolas. Op de volledige afstand krijg je 4500 hoogtemeters voor de wielen en werk je alle hellingen van Luik-Bastenaken-Luik af. Enkel de oostzijde van de Col du Rosier komt in de plaats van van de Côte de la Vecquée (De Rosier is 4500 meter lang en stijgt gemiddeld met 5,7 %, met een piek tot 12 %. Dat is 1400 meter langer dan de Vecquée, die gemiddeld wel met 6,4 % stijgt).

Het parcours van 167 kilometer slaat de eerste drie hellingen over en begint in plaats daarvan met de 4,8 kilometer lange Ancienne Barrière om daarna de finale van de profwedstrijd af te werken. Wie voor de versie van 85 kilometer kiest, werkt eerst de Côte de la Redoute af.

Met de GP Montagne Mio is er trouwens video- en tijdsopname op vier prestigieuze hellingen. Op die manier kunnen deelnemers achteraf hun beklimming van Rosier, Redoute, Roche-aux-Faucons en Saint-Nicolas herbeleven.