Deel dit artikel:

L’Eroica komt naar Limburg

De retrowielertocht L'Eroica kennen we vooral van de originele rit over de Toscaanse strade bianche, maar na enkele andere internationale aftakkingen komt er nu ook een L'Eroica in Nederlands Limburg, met passage door België!

Wie fan is van stalen koersfietsen, pedalen met haken en schakelhendels aan de schuine buis moet op 3 juli in en rond Valkenburg zijn. Het Dersaborgpark in de Limburgse hoofdstad van de koers is het centrale punt van de ‘Eroica Limburg’, maar het parcours (van 50, 100 of 160 km) zal ook deels over Duits en Belgisch grondgebied lopen. Net zoals in de originele L’Eroica in Gaiole (Toscane) zullen deelnemers deels over onverharde wegen moeten rijden. Erg leuk: ook de grotten van Valkenburg zitten in de omloop.

Voor wie minder vertrouwd is met het concept van L’Eroica: je fiets en materiaal moet dateren van 1987 of eerder, klikpedalen zijn verboden en de remkabels mogen niet langs het stuur lopen. Ook je kleding moet passen in het vintagethema. Wie al zeker niet uit de toon zal vallen, is Jan Janssen. De Nederlandse Tourwinnaar zal zijn fiets uit de Ronde van Frankrijk van 1968 van stal halen en zijn gele trui van weleer aantrekken.

Naast het mooie vintage materiaal en het specifieke parcours zullen ook de bevoorradingen de moeite zijn. Die vinden plaats bij oude boerderijen en kastelen en dienen als voorbeeld voor het bourgondische leven in Limburg. Vergeet energierepen en dorstlessers en denk eerder aan lekkere streekproducten en lokale dranken. Dan is het gewoon nog boodschap van de maag niet te overbelasten en tot aan de streep te raken.

De Limburgse versie van de retrowielertocht past in de internationale uitbreiding van het concept dat in 1997 is ontstaan. Zo zijn er intussen niet alleen Eroica’s in Italië, maar ook in Californië, Zuid-Afrika, Japan, Spanje en Engeland. Deze tochten zijn niet met officiële timing en rangschikkingen. Wil je toch een competitie-element in combinatie met de originele Toscaanse grindwegen, dan moet je op 6 mei deelnemen aan de Granfondo Strade Bianche, een dag na de snel bekend geworden profkoers. En dat zonder retrofiets.