Deel dit artikel:

Lees alles over WK-gaststad in ‘Leuven Wielerstad’

Leuven ontvangt dit jaar het WK wielrennen, dus kon een naslagwerk over de Vlaams-Brabantse wielerstad niet uitblijven. Michel Wuyts en José De Cauwer stelden het boek ‘Leuven Wielerstad. In het wiel van het WK 2021’ voor. Daarin ontdek je het rijke wielerverleden van de provinciehoofdstad en omgeving in tientallen verrassende verhalen en unieke tekeningen.

In 1884 kroont een Leuvense student zich tot de eerste Belgische kampioen wielrennen. In dezelfde periode staan Leuvense fietspioniers aan de wieg van de Belgische Wielrijdersbond. In de jaren dertig verbaast de Leuvense sprinter Jef Scherens de wielerwereld met zes wereldtitels op een rij. Na de Tweede Wereldoorlog wint een Leuvense cafébaas de Ronde van Spanje. In 1976 wordt door de straten van Leuven de kortste ploegentijdrit ooit uit de Tour de France gereden. Uiteindelijk vormt het geslaagde Belgisch Kampioenschap in 2010 de opstap naar de organisatie van het wereldkampioenschap in 2021. Het zijn maar enkele hoogtepunten uit het rijke 140-jarige wielerverleden van Leuven.

“Leuven Wielerstad bundelt deze verhalen in drie wielertochten”, licht auteur Gunter Hauspie toe. “Daarbij laten we ons inspireren door het parcours van het wereldkampioenschap. De stadsroute graait gulzig uit de wielerheroïek die zich in de straten van de stad en op de hellingen van Wilsele afspeelde. De vlakke route zoekt het vlakke Dijleland rond Keerbergen, Tremelo en Werchter op. Op de heuvelroute wachten de taaie kuitenbijters van Huldenberg, Overijse en Tervuren. Onderweg staan we stil bij die bekende en minder bekende wielerverhalen die zich in Leuven en omgeving afspeelden. Daarvoor hebben we archieven doorploegd, maar we laten ook vaak de laatste getuigen aan het woord. Zo herinnert oud-burgemeester Louis Tobback zich hoe hij in 1948 thuis gekluisterd aan een radiotoestel Jef Scherens zijn zevende wereldtitel hoorde winnen, maar ook hoe hij meer dan zeventig jaar later als burgemeester het WK naar Leuven haalde.”

De verhalen worden prachtig geïllustreerd met tientallen unieke tekeningen van illustrator Reinhart Croon. “We vonden een berg prachtige oude foto’s om onze verhalen te illustreren. Meestal zijn dat zwart-witbeelden. Dat is mooi, maar dat creëert ook een beetje afstand. Bij kleurrijke verhalen horen volgens ons kleurrijke beelden”, stelt Reinhart Croon. “Een tekenaar is als een filmregisseur, als een poppenspeler die verschillende zaken kan bijeenbrengen op één scene. Ik kan de Keizersberg tonen zoals hij vroeger was en vandaag is in één tekening. Ik kan José De Cauwer-de-wielercommentator in een beeld vangen met de José De Cauwer die in 1976 in Leuven een Tourrit wint. Zo kan ik ook de Leuvense volksheldin Fiere Margriet als rode draad door het boek laten fietsen.”

Tijdens deze persconferentie geven wielercommentatoren Michel Wuyts en José De Cauwer extra toelichting bij hun bijdragen aan Leuven Wielerstad. Leuvenaar Michel Wuyts vertelt in het voorwoord van het boek hoe hij als scholier en student in de straten van Leuven voor het eerst in aanraking kwam met die voor hem fascinerende wielerwereld. “Dit boek is speels en frivool. Het is verdomd goed geschreven en geweldig geïllustreerd. Het is een kijk-, lees- en doeboek tegelijk, vol anekdotiek, uitgesponnen verhalen en portretjes. Leuven Wielerstad is een boek om je aan te laven. En voor mij ook een duik in mijn verleden en dat van mijn stad Leuven.”

José De Cauwer rakelt het bijzondere verhaal op hoe hij als enige Belg ooit een Tourrit in Leuven won. “Ik was de enige Belg in het Hollandse team TI-Raleigh van Peter Post. Toen de Tour de France in 1976 een ploegentijdrit door de straten van Leuven organiseerde, waren we een niet te kloppen tijdritmachine. Die tijdrit – de kortste ploegentijdrit ooit in de Tour de France – vertrok en kwam aan op de terreinen van Brouwerij Artois. Omdat we gewonnen hadden, hebben we toen enkele Stella’s gedronken. Die zijn mij nadien slecht bekomen. In de namiddag stond er immers nog een rit van Leuven naar Verviers op het programma. Een soort mini-Waalse Pijl dus. Ik kan je verzekeren dat ik mij die Stella’s toen zwaar beklaagd heb.”

Het boek Leuven Wielerstad is te koop in de Leuvense boekhandels en een aantal geselecteerde verkooppunten in Leuven en de ruime omgeving. Alle informatie is ook beschikbaar via www.leuvenwielerstad.be. Via deze website worden er ook prentkaarten en kunstdrukken van een selectie van de tekeningen ter beschikking gesteld. Op Facebook, Instagram en Twitter worden regelmatig extra verhalen en beeldmateriaal gepost.

wordt

Eerste vernieuwde editie verschijnt op 17 februari!