Deel dit artikel:

La Doyenne: eerst de profs en dan jij!

Zondag maakt het profpeloton de Ardense heuvels weer onveilig in Luik-Bastenaken-Luik. Hou je ogen en oren goed open, want op 31 mei is het aan jou!


De gevreesde La Redoute, kan jij hem aan? (foto lotto cycling tour)
De profs rijden zondag van Luik zuidwaarts naar Bastenaken, nabij de Luxemburgse grens, om vervolgens terug naar de Luikse voorstad Ans te snellen. In totaal is het tochtje goed voor 261 km.

De heenweg verloopt nog tamelijk gemoedelijk met de Côte de Ny en de Côte de la Roche-en-Ardenne als eerste hindernissen. Het is pas na het keerpunt in Bastenaken dat het echte werk begint.

In Houffalize gaat het op de Côte de Saint Roch al een keer flink omhoog met gemiddeld 12 % over 800 meter. Van zodra de provincie Luxemburg opnieuw verruild wordt voor Luik krijgen de renners vijf flinke kuitenbijters op korte tijd voorgeschoteld.

Het begint net voor Stavelot met de Côte de Wanne. Er staat dan al 172 km op de teller… Daarna volgen de Côte de StockeuCôte de la Haute-Levée, Côte du Rosier en Côte de la Vecquée elkaar in snel tempo op.

Op 35 km van de meet wacht de gevreesde Côte de la Redoute. Alvorens Luik binnen te rijden is er nog de in 2008 aan het parcours toegevoegde Roche aux Faucons. Als daar de beslissing nog niet gevallen is, gebeurt dat zeker op Saint-Nicolas, de korte steile klim op 5 km van de meet.

IN HET SPOOR VAN DE PROFS

De meeste hellingen van LBL komen terug in enkele ritten van de Lotto Cycling Tour. In Tilff-Bastogne-Tilff op zondag 31 mei heb je de keuze uit 73,5 km, 146,5 km en 248,5 km. De twee langste afstanden gaan over de Côte de Wanne, Côte du Rosier en Côte de la Redoute.

La Redoute komt later in de zomer overigens ook terug op de Lotto Géants des Ardennes op 22 augustus. Ook de Côte du Rosier en de Côte de la Vecquée worden daar beklommen. Wie de klimmersbenen wil testen op de Côte de Saint Roch in Houffalize, is aan het juiste adres op La Chouffe Classic op 6 juni.