Deel dit artikel:

La Chouffe Classic: fietsen in het paradijs…

Nu zaterdag 5 juni kunnen de berggeiten zich uitleven in de omgeving van Houffalize. Alvorens te kunnen genieten van een heerlijke La Chouffe moeten er wel eerst (maximaal) 15 hellingen bedwongen worden.






4 van de 15 hellingen worden gechronometreerd tijdens de La Chouffe Classic. (foto alain buyck)
De vlakke aanloop van de La Chouffe Classic van ongeveer 8 km langs de oevers van de Ourthe is de ideale opwarming voor hetgeen komen zal… De eerste meters bergop, de Côte de Mormont en de Côte d’Ortho, kunnen we ook indelen onder de noemer “opwarming”, want het stijgingspercentage valt best nog mee. Er kan zelfs nog gepraat worden tijdens het klimmen.

Na passages in Buisson en Hives volgt er een lange en veilige afdaling naar La Roche-en-Ardenne. Veel tijd om te genieten van dit idylissch dorpje is er niet, want het serieuze werk volgt onmiddellijk bij het binnenrijden van La Roche: de Col de Haussire.

De Col de Haussire staat in de Cotacol gecatalogeerd staat als de “zwaarste helling van België”, maar de deelnemers zullen merken dat deze beklimming al bij al nog meevalt. Zeker niet zo zwaar als de Ferme Libert, de Stockeu, de Triple Mur de Monty of de Thier de Coo.

Vanaf de Col de Haussire volgt het parcours een stuk van de cyclosportieve klassieker “Criquielion – Vélomediane“, om het in Malempré terug te verlaten. Vanuit Lierneux gaat het rechtaf omhoog richting plateau van de Baraque Fraiture. De hoofdweg wordt, zoals steeds tijdens deze tocht, vermeden en gewoonweg gedwarst om onmiddellijk terug de natuur en de rustige baantjes op te zoeken.

Ter hoogte van Behoi rijden we het Duitstalige landsgedeelte in. Via Grüffingen en Maspelt dalen we richting Burg-Reuland. We maken eerst nog een pittig ommetje via de “Ourberg” in Weweler. Een mooie klim waar geen einde lijkt aan te komen. De streek van Burg-Reuland is een echte aanrader voor wie veel wil klimmen zonder zich ver te verplaatsen. Het dorp en zijn omgeving is als het ware omsingeld door “steigungen”.

We blijven na Burg-Reuland nog even in Duitstalig gebied waar we in Lascheid de 3de bevoorradingspost treffen. Via de dorpjes Oudler en Espeler – allen voorzien van hun stuk bergop – fietsen we naar de grens met het Groothertogdom Luxemburg. We bereiken de grens via een vlot lopende klim door een dicht bebost dennenwoud. Boven duikt de grens met Luxemburg plots op. Dan hebben we er 120 km opzitten.

De “finale” wordt ingezet in Gouvy. Tussen Gouvy en Dinez volgen er geen zware beklimmingen. Een ideale keuze van de parcoursbouwer, want hetgeen nadien volgt is niet te onderschatten.

Na Dinez volgt de bosrijke en slingerende beklimming naar Wirbin, de op twee na laatste “côte”. In Achouffe laten we het peloton halt houden voor een laatste bevoorrading op het terrein van de Brasserie Achouffe. Hier wordt het heerlijke La Chouffe en MacChouffe bier gebrouwen.

Onmiddellijk na de bevoorrading volgt de lange maar geleidelijke La Longue Virée. Eens op de top van de Côte de Mont gaat het in dalende lijn naar Houffalize.

Bij aankomst kunnen de deelnemers kiezen: recht naar de douche en de cafetaria OF nog een extra lus via de “Rue Saint-Roch“. Een pittige klim uit Luik-Bastenaken-Luik, met een maximale stijging van 15%.

De La Chouffe Classic is een prachtige tocht in één van de mooiste en rustigste streken van het land. Een niet te missen afspraak voor iedere fietser die houdt van de combinatie natuur-rust-landschappen. En uiteraard moet je ook een beetje houden van… klimmen. Voor de berggeiten die hun klimcapaciteiten eens willen bewijzen is er een heus bergklassement.


Gerelateerde artikels