Deel dit artikel:

Kurt Bogaerts: ‘Pidcock crost met WK en goed voorjaar als doel’

Wereldkampioen Tom Pidcock begint zaterdag aan zijn veldritseizoen in Merksplas. In de septembereditie van Cycling vroegen we Kurt Bogaerts – zijn mentor, trainer, begeleider en tweede vader – wat de plannen en ambities zijn voor de nakende crosswinter van zijn poulain. “Ploeteren in de koude is voor hem toch een opgave.”

Kurt Bogaerts: “Dit seizoen wordt vergelijkbaar met dat van vorig jaar: een reeks wedstrijden vanaf de tweede helft van november, met het WK als grote doel. De eerste stap was om na zijn drukke weg- en MTB-campagne opnieuw fris en hongerig op de fiets te kruipen. Daar hebben we geen termijn op geplakt. We kunnen pas goed werken als een renner mentaal en fysiek helemaal hersteld is. Met hoeveel plezier Tom het veld in zal duiken? Hij doet het wel graag, maar ploeteren in de koude is voor hem toch een opgave. Zijn liefde voor de cross kan je niet vergelijken met die van Wout van Aert of Mathieu van der Poel. Zij werden van jongs af geconfronteerd met het veldrijden. Tom crost met het WK en een goede basis voor het voorjaar als doel. Het is geen geheim dat het mountainbike hem meer plezier schenkt.”

Hoelang kan hij die verschillende disciplines blijven combineren? Wanneer zal hij keuzes moeten beginnen maken?

“Als het aan Tom ligt, wil hij ze zo lang mogelijk blijven combineren. Zeker nog een paar jaar. Zijn prestaties op de weg smaken natuurlijk naar meer. Maar die afwisseling tussen verschillende disciplines houdt het voor hem boeiend en verfrissend. Voor Tom is dat de succesformule om te blijven presteren. Toen hij na de Tour de trainingen op de mountainbike kon hervatten, zag je hem helemaal opleven. Dat hij iedere keer in een andere wereld kan stappen, is een verrijking. Hij ontmoet dan telkens andere mensen en dat houdt de saaiheid weg. Als er iets is waar Tom een hekel aan heeft, dan is het wel sleur. Die afwisseling vind je ook terug in zijn trainingen. We proberen er zoveel mogelijk variatie in te steken. Zo is hij na het EK mountainbike in München onderweg uit de auto gestapt om de laatste vijf uur richting Morzine af te leggen op de fiets. Tijdens de winter kiezen we dan weer voor crosstrainingen op verschillende locaties.”

Hij is pas 23, maar zijn erelijst oogt al zeer indrukwekkend: olympisch en Europees kampioen MTB, wereldkampioen in het veld, ritwinst op Alpe d’Huez … Kan hij je nog verbazen?

“Verbazen is misschien niet het juiste woord. Ik ben wel nog steeds onder de indruk van zijn prestaties. Hij vindt een perfect evenwicht tussen de verschillende disciplines, maar ook in het leven. Daarover hebben we goede afspraken gemaakt. Zo kreeg hij na de Tour een week volledige vrijheid. Dan moet hij niet aan de koers denken en kan hij thuis afspreken met vrienden en het leven van een normale jongen van 23 leiden. Het is een voordeel dat hij niet geobsedeerd is door de fiets. Hij wil op z’n 26ste niet tot de constatatie komen dat hij naast zijn sport veel in het leven heeft gemist. Bij INEOS Grenadiers hebben we daar ook goede afspraken over gemaakt: als ze willen investeren in Tom, moet hij de nodige vrijheid krijgen. Hij mag niet het gevoel krijgen dat hij in een glazen stolp leeft. Downhillen, met een auto op een racecircuit rijden, gaan skiën …: vroeger werden die zaken vaak verboden door ploegen, maar Tom heeft dat extreme net nodig om zich goed in zijn vel te voelen.”

Dit artikel verscheen eerder in Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!