Deel dit artikel:

Kunstwerk op Boonenberg

De gemeente Maarkedal heeft een wedstrijd uitgeschreven voor een kunstwerk op de Taaienberg. De inspiratie moet komen van de wielercarrière van Tom Boonen. De wielerkampioen die steevast het spektakel verzorgde op ‘zijn berg’ mag zelf mee het winnende ontwerp helpen kiezen.

Wielerliefhebbers denken bij Taaienberg vaak nog ‘Boonenberg’. Dat heeft ook het gemeentebestuur van Maarkedal goed begrepen. In het kader van Z+, een project om de beleving van het landschap zo intens mogelijk te maken door de creatie van unieke rustplaatsen, schrijft de gemeente nu een wedstrijd uit met als opdracht ‘een kunstwerk geïnspireerd op de wielercarrière van Tom Boonen’. Het winnende kunstwerk zal geplaatst worden bovenaan de Taaienberg.

Tom Boonen: “De plaats waar het kunstwerk nu zal komen, is de plaats waarop de rust weer terugkeerde in de koers na de strijd op weg naar en op de Taaienberg zelf. Net na het gevecht voor een plaats in het gootje en de snelle rit naar boven, was een soort herstelmoment. Schade opmeten en nagaan wie er mee boven is geraakt. Je wist dat je met dat groepje de finale reed. Op dat punt was de wedstrijd vaak al beslist. De Taaienberg staat voor mij dan ook symbool voor drie dingen. Ten eerste de snelheid waarmee de Taaienberg moet opgereden worden, ten tweede de explosiviteit van de beslissende seconden waarin de winnaars vooruitrijden en dan tot slot de rust bovenaan wanneer de wedstrijd in principe beslist is. Snelheid, explosiviteit en rust: je hebt alle drie deze aspecten nodig om de Taaienberg te omschrijven. Ik heb geen concreet beeld van hoe het kunstwerk eruit moet zien en laat me vooral verrassen door de kunstenaars die indienen. Als ik één iets mag eisen, is dat het mooi is. (lacht) Niet te abstract, je moet herkennen dat het over de Taaienberg gaat en de factoren die ik aanhaal zijn daar essentieel in voor mij.”

Deelnemen aan de wedstrijd kan tot en met 30 april 2022. De jury bestaat naast Boonen ook uit kunstkenner Carlo Bonte (ook gekend van het televisieprogramma Stukken Van Mensen), achterkleinzoon van landschapsschilder Valerius De Saedeleer Piet Piron, tentoonstellingsmaker Joost Bourlon, burgemeester Joris Nachtergaele, schepen Isabel Van Quickelberghe en deskundige Vrije Tijd Jasmien Geenens. Meer info op maarkedal.be.