Deel dit artikel:

KUL-fietshelm 40% veiliger bij valpartijen

Wetenschappers van de K.U.Leuven hebben een nieuwe fietshelm ontworpen die het hoofd nog beter beschermt bij valpartijen.

Volgens de K.U.Leuven heeft een fietser met helm nog altijd 50 procent kans om met de slaap of het voorhoofd tegen de grond of een auto te botsen. De nieuwe helm is zo ontworpen dat de slaapstreek ook beter beschermd is. Bovendien is de helm gemaakt van een uiterst stevig materiaal dat al langer in de lucht- en ruimtevaart gebruikt wordt.

“In mijn ontwerp gebruik ik polyethersulfon (PES), een licht, maar uiterst stevig materiaal dat al een tijdje in de lucht- en ruimtevaart gebruikt wordt,” aldus biomechanicus Peter Verschueren, die het concept van de nieuwe fietshelm uitwerkte in zijn doctoraatsstudie, in Het Belang van Limburg.

“In de jaren zeventig hebben wetenschappers al ontdekt dat de meeste hersenletsels veroorzaakt worden door de rotationele versnelling van het hoofd. Die ontstaat door de draaibeweging tijdens de val. Een PES-helm beschermt in dit geval tot 40% beter dan de traditionele fietshelm”, besluit Verschueren.