Deel dit artikel:

Koersplek: Muur van Geraardsbergen

Helemaal nieuw in Cycling: koersplek! Een rubriek waarin we – de naam zegt het zelf – een koersplek van betekenis bezoeken. We openen ‘Koersplek’ met een helling van formaat. Meer nog: een heilig oord. De Muur van Geraardsbergen.

Vuurdoop in de Omloop

De Omloop Het Volk was de eerste wielerwedstrijd die de Muur van Geraardsbergen in z’n parcours opnam, op zondag 5 maart 1950. De premie van 10.000 Belgische frank die toen aan de primus op de Muur werd uitgeloofd, ging naar de Meerbekenaar Albert Wauters. Tiesj Benoot rondde in de voorbije Omloop Het Nieuwsblad als eerste de top van de Muur. In tegenstelling tot in die pioniersjaren, fungeert de Muur van Geraardsbergen vandaag samen met de Bosberg als scherprechter in de finale van de Omloop.

Smaakmaker in de Ronde

Goed een maand na z’n eerste passage in de Omloop Het Volk werd de Muur op zondag 1 april 1950 opgenomen in de Ronde van Vlaanderen. Het was de Italiaan Fiorenzo Magni die er indruk maakte en op de top al 5 minuten voorsprong telde op zijn achtervolgers. Toch stond de Muur in die beginjaren al te vaak garant voor chaos, en dus koos men vanaf 1953 voor de Kloosterstraat (nu Abdijstraat) en Oude Steenweg. Pas in 1970 werd de Muur opnieuw opgenomen in de Ronde. Memorabele passages zijn die van solist Johan Museeuw (1998) en Fabian Cancellara (2010), toen die – al dan niet met motortje – Tom Boonen ter plekke liet.

Nieuwe rol in de Ronde
Op zondag 25 september 2011 droegen meer dan vijfhonderd wielertoeristen en -fans de Muur van Geraardsbergen symbolisch ten grave. Dit als protest tegen het verdwijnen van de Muur in het hertekende parcours van de Ronde van Vlaanderen, die vanaf 2012 niet langer in Meerbeke maar in Oudenaarde finishte. Vijf jaar later, in 2017, maakte de Muur z’n comeback in de Ronde en kreeg hij een nieuwe rol, met name die van blikopener van de finale, op 95 kilometer van de finish. In die Ronde van 2017 pleegde Quick-Step, onder aanvoering van Tom Boonen, al meteen een putsch op de Muur. Het zorgde ervoor dat de rol van enkele grote namen meteen was uitgespeeld.

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!

Gerelateerde artikels