Deel dit artikel:

Koersparel: Marco Pantani

Begenadigd rasklimmer en cultfiguur. De Italiaan Marco Pantani groeide in geen tijd uit tot een publiekslieveling. De mooiste zege uit zijn carrière behaalde hij een kwarteeuw geleden door op dominante wijze de beruchte Tour van 1998 te winnen.

Het is met een proloog in de straten van de Ierse hoofdstad Dublin dat de Tour van 1998 van start gaat. Een kolfje naar de hand van specialist Chris Boardman. Op het traject van amper 5,6 kilometer houden de favorieten de schade binnen de perken, behalve Pantani. De winnaar van de jongste Giro verliest al meteen 43 seconden. Een week later wordt de situatie er voor ‘Il Pirata’ – die zijn bijnaam kreeg vanwege zijn kenmerkende bandana – niet beter op, want in de eerste grote tijdrit lapt Jan Ullrich hem meer dan 4 minuten extra aan de broek. Pantani lijkt uitgeteld voor de eindzege.

Bloed geroken

Etappe 10 is de Pyreneeënklassieker met onderweg onder andere de Aubisque, de Tourmalet, de Aspin en aankomst op de Peyresourde. Vroege vluchter Rodolfo Massi wint de prestigieuze rit door een aanstormende Marco Pantani af te houden. De Italiaan pakt een kleine halve minuut terug op het groepje der favorieten. Hij heeft alvast indruk gemaakt op Jan Ullrich: “Het lijkt erop dat Pantani zich nog niet gewonnen geeft.” Profetische woorden, want de dag nadien laat de Italiaanse pocketklimmer Jan en alleman achter op Plateau de Beille. In de stand schuift hij op naar de derde plaats, die hij deelt met Laurent Jalabert.

Marco Pantani heeft bloed geroken. Al beseft hij wel dat hij voor een aartsmoeilijke opdracht staat. Hij moet niet alleen een kloof van 3 minuten dichten, hij kan best wat extra voorsprong nemen, want op twee dagen voor het einde staat er nog een lange tijdrit op het programma. Er vroeg genoeg aan beginnen, is dus de boodschap.

En dat heeft Pantani begrepen. In de zware Alpenetappe met aankomst op Les Deux Alpes slaat hij al op de flanken van de Galibier zijn vleugels uit. Het giet water en dat is niet het favoriete weer van zondagskind Jan Ullrich. Op amper 5 kilometer tijd pakt Pantani al 2’30” terug op de overige favorieten. Ook op de slotklim blijft Pantani in zijn kenmerkende stijl rondfladderen en dat levert hem de gele trui op. Jan Ullrich verliest net geen 9 minuten, de Amerikaan Bobby Julich is nu de dichtste opponent in het algemeen klassement op bijna 4 minuten.

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Poggio, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!