Deel dit artikel:

Koersparel: Frank Vandenbroucke

KOERS, het Roeselaarse Museum van de Wielersport, heeft een uitgebreide collectie van uitzonderlijke trofeeën, retro wielertruitjes, historische fietsen en andere wielerobjecten. Zo ook de trofee en het vaantje van die heroïsche Parijs-Nice in 1998, gewonnen door 'VDB'.

Op zondag 5 maart gaat de 81ste editie van Parijs-Nice van start. Het is al een kwarteeuw geleden dat er nog een Belg op het eindpodium met de bloemen mocht zwaaien en dat was de betreurde Frank Vandenbroucke. Om de herinnering aan ‘VDB’ levendig te houden, gaf de familie heel wat persoonlijke objecten in bruikleen aan KOERS. Zo ook de trofee en het vaantje van die heroïsche Parijs-Nice 1998.

Al op jonge leeftijd bleken de knieën de achilleshiel van godenkind Frank Vandenbroucke te zijn. In de winter van 1997-1998 leek het probleem echter onder controle. Het was dan ook een afgetrainde en zelfverzekerde ‘VDB’ die in Mapei-Bricobi-tenue aan het nieuwe wielerseizoen begon. Weken aan een stuk had hij van de daken geschreeuwd dat Parijs-Nice zijn eerste hoofddoel was. De voortekenen waren alvast gunstig, want de week voordien reed hij een sterk openingsweekend, bekroond met een tweede plaats in Kuurne-Brussel-Kuurne. Na Andrei Tchmil, die in de laatste kilometers maximaal kon profiteren van het zog van de motor.

In de openingstijdrit over iets meer dan 10 kilometer gooide Frank meteen zijn kaarten op tafel door de verzamelde tegenstand op een hoopje te fietsen. Laurent Jalabert, die de voorbije drie edities van Parijs-Nice had gewonnen, kon de schade nog beperken tot 7 seconden, daarna volgden vier Festina’s op zowat 20 seconden. In de media nam ploegleider Patrick Lefevere zijn poulain in bescherming door te wijzen op zijn jonge leeftijd. “Ik ben misschien slechts 23 jaar oud, maar ik ben wel al vijf jaar prof”, repliceerde Frank gezwind. Hij besefte wel dat het niet zo evident zou zijn om de leiderstrui te verdedigen, want de organisatie strooide met bonificatieseconden en Jalabert was nu eenmaal veel sneller.

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Poggio, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!

Gerelateerde artikels