Deel dit artikel:

Koersparel: Annemiek van Vleuten

Annemiek van Vleuten pakte in haar laatste seizoen een vierde eindzege in de Giro Donne. Dat hadden er vijf moeten zijn, maar in 2020 ging het twee dagen voor het einde mis. Dit is het verhaal achter de roze trui die op die noodlottige septemberdag over de Italiaanse straatstenen schuurde.

Donderdag 17 september 2020. Na een rit zonder al te grote hindernissen dient een 25-koppig peloton zich aan in de straten van aankomstplaats Maddaloni. Hierna volgen er nog twee etappes in de Giro Donne en met een voorsprong van om en bij de 2 minuten op naaste achtervolgers Katarzyna Niewiadoma en Anna van der Breggen weet rozetruidraagster Annemiek van Vleuten de buit zo goed als binnen.

Onder andere Lotte Kopecky en Marianne Vos proberen zich goed te positioneren in het groepje dat nerveus naar de finish raast. De Nederlandse draagt de paarse puntentrui en is tuk op een vierde ritzege in deze Giro Donne. Een zwieper net voor de rode vod zorgt voor extra onrust in het groepje. Als gevolg daarvan tikt Marianne Vos het wiel van haar voorgangster aan. De consequenties zijn catastrofaal, want in haar val neemt de ‘Nederlandse Kannibaal’ een tiental rensters mee. Kersvers Spaans kampioene Margarita Victoria Garcia gaat los over de kop en dat doet ook Annemiek van Vleuten, die na een salto voorover neerstuikt.

De roze trui blijft heel even versuft op de stoep liggen. Maar de renster van Mitchelton-Scott is een harde en springt al snel weer op de fiets. Al kijkt ze wel zorgelijk naar haar linkerpols wanneer ze wat later over de finishlijn rijdt. Ruim 1 minuut na onze landgenote Lotte Kopecky, die met deze prestigieuze ritzege haar internationale palmares opent.

De roze trui lijkt gered. Voor even toch, want ’s avonds blijkt dat Annemiek van Vleuten haar pols gebroken heeft. Ze moet alsnog opgeven en mag meteen ook een kruis maken over haar deelname aan de wereldkampioenschappen die een week later op het programma staan. De eindzege in de Giro Donne valt op die manier in de schoot van Anna van der Breggen, die op het podium het gezelschap krijgt van Katarzyna Niewiadoma en Elisa Longo Borghini.

Maar we schreven al dat Annemiek van Vleuten een harde is. Nauwelijks een week later staat ze toch aan de start van het WK in het Italiaanse Imola, met ingepakte pols. Meer nog: ondanks de polsblessure pakt ze zilver in de wegrit, na haar landgenote Anna van der Breggen, die na Innsbruck 2018 haar tweede regenboogtrui op de weg verovert. Evenveel als Van Vleuten, die na Yorkshire 2019 vorig jaar in Wollongong voor de tweede keer wereldkampioene werd. Ditmaal met een gebroken elleboog …

Dit artikel verscheen in de nieuwe editie van Poggio, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!