Deel dit artikel:

Klim voor het leven!

Precies 100 jaar nadat de Col du Galibier voor het eerst beklommen werd in de Ronde van Frankrijk, verrijst op de flanken van deze mythische col het gloednieuwe 'Climbing For Life - Col du Galibier'-evenement.


De opbrengst van Climbing for Life gaat naar astamonderzoek en astmabestrijding. (foto belga)
Met zijn 2.645 m is de Col du Galibier één van de hoogste befietsbare cols in Frankrijk en meteen ook de hoogst gelegen aankomstplaats in de Tourgeschiedenis. Om te vieren dat de Galibier een eeuw geleden voor het eerst werd beklommen, staat de mooiste der Alpencols in 2011 twee keer op het programma van de Tour. Eén keer als aankomst en één keer als doortocht.

Ook de wielertoerist en de sportieve fietser kan dit jaar uitgebreid proeven van de Galibier. In het weekend van 3 en 4 september 2011 organiseert Golazo Sports ‘Climbing For Life – Col du Galibier’. Iedereen die houdt van fietsen, klimmen, adembenemende panorama’s en een onvergetelijke groepssfeer kan dit event maar beter met stip aanduiden in zijn of haar agenda. De Galibier is immers een klim die niet op het palmares van een wielertoerist mag ontbreken.

Op zaterdag 3 september staan er vier mogelijke beklimmingen op het programma: de Galibier vanuit Valloire-Galibier (18,1 km), de Galibier vanuit (Col du) Lautaret (8,5 km), de Télégraphe-Galibier vanuit Saint-Michel-de-Maurienne (34,9 km) en als toetje de Col de Valmeinier (16,1 km). Een dag later is er een vrije toertocht met onder andere de Col du Croix de Fer en de Col du Lautaret.

De opbrengst van dit evenement gaat naar het goede doel, meer bepaald naar astmaonderzoek en astmabestrijding. In het kader van dit goede doel zullen ook 20 astmapatiënten, onder begeleiding van een medisch team, naar de top van de Galibier klimmen.

Om het groepsgevoel te versterken zullen alle deelnemers samen ondergebracht worden in 2 luxueuze vakantiedorpen van Pierre & Vacances, in Valloire-Galibier en Valmeinier. Iedereen die zich inschrijft, krijgt daarenboven een 12- of 24-wekenschema van Energy Lab om zich optimaal voor te bereiden op deze uitdaging.

Vlaams minister-president Kris Peeters, Eddy Merckx en Ozark Henry zijn de trotse peters van dit project. Naast zijn deelname aan de beklimming, trakteert Ozark Henry alle deelnemers op een mini-concert.