Deel dit artikel:

Kirsipuu pakt eerste zege in Crocodile Trophy

Ex-wegprof Jaan Kirsipuu heeft in Chillagoe de vierde rit van de Crocodile Trophy gewonnen. Held van de dag was Peter Clayton, die na een bezoek aan het ziekenhuis de rit toch nog uitreed.


Jaan Kirsipuu. (foto crocodile trophy)
Rit 4 van de Crocodile Trophy, de zwaarste mountainbikewedstrijd ter wereld in de Australische outback, ging van Irvinebank naar Chillagoe en was 144km lang. Het was een relatief vlak parcours en dat was dus – zoals in zijn beste dagen op de weg – een kolfje naar de hand van Jaan Kirsipuu.

De inmiddels 40-jarige Est, die in 1999 voor de eerste Estse ritzege in de Ronde van Frankrijk zorgde, reed in de slotfase weg van zes metgezellen. De Oostenrijker Philipp Ludescher werd op 27 seconden tweede en een andere Est, Allan Oras, finishte op 37 seconden als derde.

Een handvol seconden later kwamen leider Urs Huber, eerste achtervolger Bart Brentjens en onze landgenoot Mike Mulkens, die zesde werd, over de meet. Bij de vrouwen was de zege, net zoals in de eerste drie ritten, voor de Australische Abby McLennan.

Als allerlaatste, op meer dan vijf uur van Kirsipuu, bolde Peter Clayton over de finishlijn. De Australiër was onderweg ten val gekomen en naar het ziekenhuis gebracht om zijn verwondingen te laten onderzoeken.

Clayton bleek zijn duim gebroken te hebben, maar stond erop de rit uit te rijden. Hij werd teruggebracht naar de plaats waar hij gevallen was en legde de resterende kilometers op zijn mountainbike af alsof er niks gebeurd was.