Deel dit artikel:

Kettingproblemen blokkeren medailledroom Nederland

Een terugkomend probleem in dit wereldkampioenschap in Wollongong: kettingproblemen. Zo ook bij de Nederlandse mixed relay-ploeg. Zowel Bauke Mollema als Annemiek van Vleuten moesten hun tijdrit al snel staken. Met Markus-Van Dijk-Van Vleuten en Van der Poel-Mollema-Hoole had Oranje nochtans een zestal om te strijden voor het hoogste schavotje.

De mannelijke drietand werd gedeeltelijk afgebroken toen Mollema na enkele minuten moest afhaken door kettingproblemen, zijn ketting kwam dubbel te liggen. Hij probeerde nog al rijdend zijn ketting goed te krijgen, maar de Nederlander moest uiteindelijk toch van fiets wisselen. Na afloop reageerde hij deze keer niet met gevloek richting SRAM zoals in de Giro 2019, maar wel met een diplomatischer antwoord bij NOS: “Ik rijd met één voorblad, geen derailleur. Het hele jaar geen problemen mee gehad. Dit is pech op het slechtst mogelijke moment.” Op de vraag hoe dit kan gebeuren, zei hij: “Geen idee, ik rijd al jaren single-speed, in bijna alle tijdritten. Als je er twee steekt, kan je soms hem er nog ‘opschakelen’, maar niet altijd, bij één blad is het vaak snel duidelijk dat het gedaan is.”

Toen Hoole en Van der Poel over de streep reden was het de beurt aan de vrouwen. Niet dat het daar veel beter liep. Integendeel. Nog maar net van het startpodium gereden en de olympisch kampioene Annemiek van Vleuten maakte een enorme smak tegen het asfalt. Andermaal kettingproblemen. Haar ketting schoot naar haar binnenblad, waardoor ze geen weerstand meer voelde. Hierdoor geraakte ze uit balans en maakte ze contact met het wegdek. Hoe haar ketting naar haar binnenblad viel, is nog niet duidelijk. Eén mogelijkheid is dat ze per ongeluk de AXS-schakelknop aanraakte tijdens het versnellen na de start. Haar tubeless voorband schoot van de velg toen die tegen de stoeprand botste en kapot ging door dat contact. Dat is duidelijk te zien aan de latexmelk in haar tubeless banden die eruit spat na het contact. Van Vleuten was uiteraard aangeslagen: “Ik heb heel veel pijn, we gaan naar het ziekenhuis om een foto te maken. Vooral mijn ellebogen voelen niet goed. Mijn hele zijkant is gebutst”. Zaterdag zou de wereldkampioene van 2019 in Harrogate voor haar tweede regenboogtrui strijden. Al is dat nu geen zekerheid meer.

Zowel Mollema als Van Vleuten rijden met SRAM. Eerder kreeg Hayter tijdens de individuele tijdrit ook al te maken met kettingproblemen. Hij was onderweg met Shimano.

Ondanks alle pech strandde de Nederlandse mixed relay-ploeg op een knappe vijfde plaats, 14 seconden verwijderd van het podium. Het goud ging naar Zwitserland, dat Italië (zilver) en Australië (brons) achter zich hield.

Na de kettingpech van Mollema keken de drie Nederlandse mannen naar het scherm hoe hun vrouwelijke collega’s het ervan af zouden brengen, maar ook dat bleek een ontgoocheling.
Van Vleutens tubeless voorband was inderdaad van de velg af gekomen, maar pas nadat die velg kapot ging door de impact tegen de stoeprand.
De achterderailleur was afgebroken, maar nog belangrijker: de ketting lag vooraan op het binnenblad. Dat is een van de indicaties dat er een foutief schakelmanoeuvre was gebeurd, waardoor de Movistar-renster uit evenwicht werd gebracht – ze stond op dat moment immers recht op de pedalen.