Deel dit artikel:

Kenny Belaey bleef 112 m hoog in balans (VIDEO)

Kenny Belaey fietste in de Franse Alpen op 2700m hoogte, met een enduro bike over een slackline, 112m boven de grond! Bekijk de fenomenale video en fotospecial hier!

Belg en negenvoudig wereldkampioen trialbike Kenny Belaey werd onlangs derde op het UCI wereldkampioenschap in Andorra.
Een prestatie om trots op te zijn, maar niets in vergelijking met wat hij in de Franse Alpen presteerde.
Na meer dan een jaar voorbereiding en zes maanden intensieve training lukte het hem in La Plagne,
om op een hoogte van 2700m met een enduro bike over een slackline van 18 meter lang, boven een afgrond van 112m, van rotswand naar rotswand te rijden
– een sterk staaltje van perfecte balans, dat niet alleen spectaculaire beelden opleverde, maar ook een primeur:
niemand die hem dit ooit voordeed, op een highline rijden!
Bekijk het filmpje onderaan het artikel en hou je klaar voor wat kippenvel.

“Toen ik na maanden trainen vol zelfvertrouwen voor het eerst mijn voorwiel op de uiteindelijke slackline plaatste, dacht ik maar één ding: dit is onmogelijk”, aldus Red Bull-atleet Belaey.
“Maar met geloof in eigen kunnen, focus en doorzettingsvermogen is het toch gelukt. Dit was zonder twijfel mijn zwaarste uitdaging ooit.”
Of het ook zijn laatste project wordt, is twijfelachtig. De Belg blijft razend ambitieus. “Ik wil als eerste ooit op de maan fietsen. Zou dat niet geweldig zijn?”

ONBESCHRIJFELIJK

In 2012, toen Kenny in Paradiski een clip opnam met een trial bike op een skilift, antwoordde hij op de vraag wat hij nog wou doen dat hij tussen twee rotsen over een slackline wou rijden – Kenny Belaey ‘Balance’ was geboren.
Pas twee jaar later, in 2014, begon het project echt vorm te krijgen. De realisatie heeft uiteindelijk meer dan een jaar voorbereiding gekost en een goeie drie maanden intensief trainen op het rijden over een slackline.
Aanvankelijk enkel lowline (1 m boven de grond), maar geleidelijk aan steeds hoger, tot op stellingen van 9 meter.
Na de training werd gekozen om terug te gaan naar Paradiski, het winter-zomerresort in de Franse Alpen dat Peisey Vallandry, Les Arcs en La Plagne verenigt.
Toen de ploeg na enkele dagen zoeken in La Plagne op La Roche Fendue uitkwam, wist iedereen onmiddellijk dat dit de ideale spot was.

Iedereen, op Kenny na. “Ik kon maar één ding denken: hell no”, aldus Belaey.
“Die rots was 120m hoog. Ik durfde nog niet eens op de rand gaan staan, laat staan dat ik er een maand later over zou fietsen”. Toch wist hij al zijn moed bijeen te rapen en besloot ervoor te gaan – met succes.
Eenvoudig was het allerminst. “Elke seconde op die slackline is een moeilijk moment”, legt Kenny uit.

“Elke meter geeft een ander gevoel door het feit dat de lijn constant beweegt en de omgeving rondom mij voortdurend verandert zodat ook mijn oriëntatiepunten steeds wegvielen.
Thuis kon ik me focussen op de grond en zag ik perfect hoe de lijn bewoog. Op 120 m hoogte heb je daar geen flauw benul van en moet je enkel en alleen nog afgaan op je kunnen en ervaring.
Bovendien speelden onnoemelijk veel factoren mee: de wind voor de drone, tijdsgebrek omwille van de lichtinval, vermoeidheid, ijle lucht… Vooral dat laatste heeft een impact,
want op 2700 m hoogte heb je echt minder zuurstof en ben je sneller uitgeput.
Ik heb wel 80 pogingen gedaan, met steeds opnieuw vallen, wachten en me dan weer mentaal opladen.
Niets wat ik ooit doorstaan heb was intenser dan dit. Onbeschrijfelijk hoe trots ik ben dat het uiteindelijk gelukt is.”

VEILIGHEID

Uiteraard komen bij een dergelijk project strenge veiligheidsvoorzieningen kijken. Kenny deed beroep op Lukas Irmler en Bernd Hassman, 2 professionele slackliners uit Duitsland.
Zij stonden in voor zijn veiligheid. “Dagelijks stuurde ik hen foto’s en hadden we contact”, aldus Belaey. “Ze zijn allebei echte experts binnen hun vakgebied. Ik wou en kreeg ’the best’.
Ik ben hen enorm dankbaar want ze hebben me niet alleen de weg gewezen, maar ook mentaal bijgestaan.”

De verankering van de levenslijn was cruciaal, maar vormde meteen ook het grootste probleem.
“Telkens ik dacht dé manier gevonden te hebben om mijn fiets en mezelf te beveiligen, wees Lukas me op een nieuw probleem. Frustrerend.
Bovendien beginnen de meest bizarre scenario’s in je hoofd te spelen: verstrikt raken in de touwen en jezelf verhangen,
een stuur op je slaap krijgen en bewusteloos aan je veiligheidskabel bengelen, je remschijven die de slackline doormidden snijden?
Voor dat laatste heb ik toch maar de remschijfbeschermers van mijn trialmotor op mijn fiets gemonteerd. Better safe than sorry (lacht).”

KENNY BELAEY

Kenny ‘The Magician’ Belaey is een legende in de wereld van het trialbiken. Doorheen zijn carrière won hij in totaal 9 wereldtitels, 6 wereldbekers, 4 Europese titels en talloze Belgische titels.
Tot op vandaag is hij met 12 medailles in 14 wereldkampioenschappen de absolute recordhouder wat het aantal UCI titels betreft.
Naast de officiële kampioenschappen is hij wereldwijd gekend om zijn spectaculaire stunts, shows en high performance projecten – meer dan 1.000 in 60 verschillende landen.
Met de steun van leidinggevende merken als Red Bull en Adidas focust Kenny zich 100% op het promoten van de sport, wat geleid heeft tot partnerships met onder andere Samsung, Volkswagen, Laureus en Tour de France.
Kenny werd ook gevraagd voor verschillende internationale reclamecampagnes die miljoenen mensen bereikt hebben.
Zo was hij in 2012 te zien in een Adidas commercial naast Lionel Messi, Dwight Howard en Blanca Vlasic, en stond hij in een reclamespot van Samsung voor de Olympische Spelen naast David Beckham.

Bekijk de video hier:

wordt

Eerste vernieuwde editie verschijnt op 17 februari!