Deel dit artikel:

Katusha kiest voor Belgische Decca-kledij

Na de terugkeer van IJsboerke in het peloton is het vandaag de beurt aan Decca, kledingfabrikant uit Zottegem. De Russische WorldTour-formatie met Joaquim Rodriguez zal komend seizoen rondrijden in volledige Decca-outfit.

Opmerkelijk nieuws toch dat een topploeg als Katusha kiest voor een relatief klein Belgisch merk. Maar voor Katusha-teammanager Viatcheslav Ekimov is de keuze voor Decca niet meer dan logisch. “Voor mij voelt dit als thuiskomen. Als renner heb ik met Decca gereden tijdens mijn jaren bij WordPerfect en Novell en daar houd ik alleen maar goede herinneringen aan over. Niet alleen aan de kwaliteit van de kleren, maar ook aan het bedrijf zelf en de mensen erachter. We zijn altijd contact blijven houden. Ik was dan ook heel blij om te zien dat het kleine familiebedrijf intussen is uitgegroeid tot een merk met internationale allure. Dat Decca nu ook terugkeert in het profpeloton – op het allerhoogste niveau dan nog, doet me enorm veel plezier. Het is de topkwaliteit van Decca die ons heeft overtuigd om met het Belgische merk in zee te gaan voor het seizoen 2014. Onze renners verdienen enkel het allerbeste.”

Voor Decca is het eveneens thuiskomen. Jarenlang was Decca een vaste waarde in het profpeloton, zegt CEO Eric De Clercq, zoon van August De Clercq, de man die in 1930 Decca oprichtte: “We waren oorspronkelijk een breigoedfabriek die pullovers maakte. In 1970 maakten we onze intrede in het wielrennen, en meteen door de grote poort. Ondermeer Watney-Maes en Marc Zeepcentrale lieten zich kleden door ons. Vele profteams, zoals Splendor, Hitachi, Superconfex en Buckler volgden. Sean Kelly en wereldkampioenen Jan Raas en Freddy Maertens reden met Decca. Al die ploegen wisten de kwaliteit van onze 100% Belgische kledij te appreciëren. Ook toen Edwig Van Hooydonck zijn bijnaam Eddy Bosberg verdiende door twee keer op de Bosberg te demarreren en vervolgens de Ronde van Vlaanderen te winnen, gebeurde dat in Decca-kledij. Jan Raas was toen ploegleider van Edwig en hevig Decca-fan.”

Midden jaren ’90 werd Jan Raas teammanager bij Rabobank en de Nederlandse bank eiste dat de ploeg met een Nederlands kledijmerk in zee ging. Daarmee verdween Decca uit het profpeloton. Het duurde tot nu voor het die plaats weer kon innemen. “We zijn blij dat Katusha voor ons heeft gekozen”, aldus Eric De Clercq. “Katusha heeft gekozen voor de topkwaliteit die wij bieden, en voor het feit dat wij er alles aan zullen doen om aan de wensen en noden van de renners op kledijvlak te voldoen. Wij weten als geen ander dat renners beter presteren als hun materiaal top is. Door de feedback van Rodriguez en co. zal onze kledij alleen maar beter worden en daar zullen dus bijgevolg ook de gewone wielertoeristen die met Decca rondrijden van profiteren.”

Decca is ondertussen trouwens geëvolueerd van een klein familiebedrijf tot een gerespecteerd bedrijf met wereldfaam op het vlak van fietskledij. Het stelt meer dan veertig werknemers te werk en houdt zijn productie nog steeds volledig in Zottegem. “Ik kan je verzekeren: daarmee zijn wij uniek in België. Het zorgt er voor dat wij topkwaliteit kunnen blijven garanderen. Omdat we er hier echt met onze neus opzitten. Elke trui, elke broek en elke windvest die gemaakt wordt, zien wij passeren.”