Deel dit artikel:

Je eigen sportdrank

Veel drinken tijdens het fietsen is belangrijk. Sportdrankjes zorgen dat je gehydrateerd bent en voldoende energie hebt. Maar ze zijn ook duur. Cycling.be legt uit hoe je zelf sportdrankjes kan maken!


Sportdrankjes moeten niet duur zijn. (foto belga)
Door sportdranken wordt de vermoeidheid verminderd en de prestatie verbeterd. Tijdens het fietsen zal je bloedsuikerspiegel dalen. Die bloedsuikerspiegel is belangrijk omdat suiker de belangrijkste brandstof is voor je hersenen en het je hersenen beschermt. Een gebrek aan suiker doet je vertragen.

Sportdrankjes zijn dus erg belangrijk om dat tegen te gaan. Maar ze kosten ook geld. Toch kan je zelf ook een gelijkwaardig brouwsel maken.

De hoofdingrediënten zijn suiker, zout en water. De suiker voorkomt het dalen van je bloedsuikerspiegel, de vloeistof zorgt dat je gehydrateerd blijft en het zout helpt het vocht absorberen en bewaren.

Voor één liter heb je ongeveer 60 tot 80g suiker nodig. Daarbij doe je een halve theelepel zout. Wanneer je minder dan 60g zout gebruikt, kan dat de daling de bloedsuikerspiegel niet tegenhouden. Wie meer dan 80g gebruikt, krijgt achteraf last van maagproblemen, zeker als je nadien nog gaat lopen.

Je kan ook fruitsap gebruiken. Als je één liter nodig hebt, voeg dan 400-600ml fruitsap toe. Dan heb je als voordeel dat er ook andere suikers in je lichaam terecht komen, waardoor je nog beter kan presteren!