Deel dit artikel:

Je eigen koers naar de zon

Geen monstercols dit jaar in Parijs-Nice, wel vijf zware klimmen van eerste categorie. Ideaal dus om zelf eens uit testen als je een fietsvakantie in Frankrijk hebt gepland. Verken alvast het parcours!


Op weg naar de zon wachten vijf cols van eerste categorie. (foto belga)
De achtdaagse koers naar de zon wordt op gang geschoten met een proloog en een vlakke rit, maar daarna is het gedaan met lachen. De volgende drie etappes hebben immers allemaal een klim in de finale en in de vijfde rit is er dat er zelfs eentje van eerste categorie: de Croix-Neuve.

Deze slotklim in de Ardèche is 3,3 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van liefst 10,3%. Wie de Croix-Neuve beklimt, kan de legendarische overwinning van Laurent Jalabert in de Tour van 1995 herbeleven. Jaja won uitgerekend op quatorze juillet op de Croix-Neuve, wat de col de bijnaam Montée Laurent Jalabert heeft opgeleverd.

Na een overgangsetappe naar Aix-en-Provence wacht het peloton tijdens de voorlaatste rit met de Col de Vence opnieuw een col van eerste categorie. In tegenstelling tot de profs kunnen de recreanten wel genieten van het uitzicht: vanop de top van de Vence kan je immers het grootste deel van de Côte d’Azur van Cannes tot aan de Italiaanse grens en soms kan je zelfs een glimp van Corsica opvangen.

De slotrit heeft traditioneel start en aankomst in Nice. Uitbollen zal er echter niet bij zijn, want nog drie keer moet een col van eerste categorie beklommen worden avorens van de zon te kunnen genieten: in de beginfase de Col de La Porte en in de finale La Turbie en de Col d’Eze.