Deel dit artikel:

Individuele achtervolging onder 4 minuten

Op de wielerbaan van het Mexicaanse Aguascalientes heeft Ashton Lambie op 18 augustus het wereldrecord op de individuele achtervolging gevestigd. Met een tijd van 3’59”930 is de besnorde Amerikaan de eerste die onder de 4 minuten duikt. Het vorige record stond op naam van Filippo Ganna die op het WK 2020 in Berlijn voor de 4 km nog 4’01’934 nodig had.

De locatie voor de wereldrecordpoging was alvast uitstekend gekozen; niet toevallig ook de plek waar Victor Campenaerts het uurrecord veroverde. Aguascalientes (Mexico City) ligt op 1.800 m hoogte – ijle lucht dus – en staat bekend als een van de snelste wielerpistes ter wereld.

Ashton Lambie – gravelbiker én baanwielrenner – bereidde zich specifiek hierop voor en kon bij de start (vanuit stand) pieken tot 1.400 watt laten noteren. Tijdens de inspanning leverde de pistier gemiddeld 480 à 500 watt. Na net geen 4 minuten was het dus niet eigenaardig dat hij compleet verzuurd van zijn fiets moest geholpen worden.

Over de fiets zelf valt ook een en ander te zeggen. De waarde van de Argon 18 Electron Pro Pursuit op maat waarmee Lambie reed, wordt geschat op 30.000 dollar. Dat is inclusief de Zipp Super-9 Tack Carbon Tubular Disc wielen met Vittoria Pista Oro Graphene 2.0 tubes en componenten van zijn teamsponsor Wattshop. Die componenten bestonden o.a. uit een volledige geïntegreerde cockpit en een Cratus-kettingset. De Anemoi Olympic Edition Pentaxia Cockpit bevatte een gehaakte greep voor twee vingers, wat 36 watt besparing zou opleveren aan snelheden van 64 km/u. De kettingset was op maat en aerodynamisch en bevatte een 64T tandwiel vooraan en een 15T achteraan, verbonden met een KMC X101 Gold Track ketting. Het zadel van Lambie was een ISM PN1.1 en inklikken deed hij met Look Keo Blade Carbon Ceramic pedalen.

De outfit van de 30-jarige Amerikaan sprong ook in het oog, vooral door de opvallende Amerikaanse vlag op de POC Tempor helm. Zijn Vorteq skinsuit was speciaal ontworpen om optimaal te zijn bij een zekere snelheid. Ook zijn overschoenen werden geleverd door het Britse merk.

wordt

Eerste vernieuwde editie verschijnt op 17 februari!