Deel dit artikel:

In première: vernieuwd fietsnetwerk West-Vlaanderen

Fietsen wordt in 2016 het speerpunt van Westtoer. Op 28 maart wordt het volledig vernieuwde West-Vlaamse fietsnetwerk officieel voorgesteld. Wij konden nu al de nieuwe kaart bekijken en lijsten in première de opvallendste nieuwe passages op.

In 2016 is het West-Vlaamse fietsnetwerk precies tien jaar oud. In die tijd is er heel wat gesleuteld aan de fietsinfrastructuur van de vier toeristische deelregio’s (Westhoek, Leiestreek, Brugse Ommeland en Kust). In plaats van het bestaande netwerk en de bijbehorende kaarten telkens lichtjes aan te passen, koos men nu resoluut voor een volledige make-over. “Dat mag ook, want het recreatief fietsen is veranderd,” zegt Franky De Block, voorzitter van Westtoer, de toerismepoot van provincie West-Vlaanderen. “Er wordt meer gefietst buiten de eigen regio. De beleving wordt belangrijk. De elektrische fiets kent een doorbraak. Mede daardoor en door de populariteit van de koersfiets kiezen recreatieve fietsers meer en meer voor lange en rechte fietswegen. Daar spelen we met ons vernieuwde netwerk sterk op in.”

Het fietsnetwerk in West-Vlaanderen wordt zo liefst 270 kilometer langer, tot een totaal van 2.853 kilometer. Er komen 390 knooppunten bij waardoor het totaal komt op 1.030 stuks. Ook de bewegwijzering wordt vernieuwd. Westtoer plaatst hiervoor 2.900 nieuwe palen en 20.000 bordjes. Elke paal krijgt een QR-code die linkt naar een mobiele website met nuttige info over fietsherstellers, cafés en hoevewinkels onderweg. De informatie op de borden wordt beter zichtbaar door dikkere pijlen en meer contrast in de kleuren.

Lancering op 28 maart

De lancering van de vernieuwde fietsnetwerken gebeurt op paasmaandag 28 maart. Een peloton van wielertoeristen fietst langs vier steden waar telkens een officiële voorstelling plaatsvindt. Met start in Roeselare (de Leiestreek) trekt het peloton naar Torhout (het Brugse Ommeland), Nieuwpoort (de Kust) en Diksmuide (de Westhoek). In primeur kunnen fietsliefhebbers op 28 maart in deze steden ook deelnemen aan fietstochten langs de vernieuwde netwerken.

Het netwerk wordt uitgetekend op vier nieuwe fietsnetkaarten. Het Brugse Ommeland, de Kust, de Leiestreek en de Westhoek hebben elk een kaart met het volledige netwerk van hun regio op voor- en achterzijde. Een fietskaart kost 8 euro per exemplaar. Handig is de fietsbox met de vier netwerkwerkkaarten en een extra pocket met tien suggestiesroutes. De fietsbox kost 25 euro. Alles zal te koop zijn tegen de lancering van het fietsnetwerk op 28 maart. Wij konden nu echter al de kaart van het nieuwe netwerk bekijken. En in de Fotospecial (klik op de link hieronder) selecteerden wij de belangrijkste nieuwe passages.