In de windtunnel testten ze tijdritpakken, helmen, wielen en banden om na te gaan of er nog marge zat om sneller te worden. In het moderne wielrennen is elke watt van tel en dan kan de kleinste aanpassing het verschil tussen winst en verlies betekenen. “Alles blijft evolueren”, legt Tejay Van Garderen uit. “Mijn positie is al zo ingesteld dat ik niet meer sneller kan worden, maar het gaat meer om hoe je comfortabeler kan worden in die positie zonder compromissen te doen op vlak van snelheid of aerodynamica.”
Ted Barber, directeur geavanceerde ontwikkeling bij kledingfabrikant Pearl Izumi: “Onze gepatenteerde Speed Sleeve was origineel gemaakt voor de vijfde versie van ons tijdritpak. Dat ontwerp brachten we over naar onze shirts en andere tijdritpakken. Het laat ons toe om de stof zo te draperen en het shirt te vormen naar de vorm van het lichaam van de renner op zijn fiets. Het ziet er wat vreemd uit als je het in de winkel op een klerenhanger ziet, maar als je het op de fiets ziet, valt alles op zijn plaats. De textuur die we in de loop der jaren hebben ontwikkeld is onze Speed Fabric. We hebben nog nooit een materiaal zo goed zien werken als dit. Bij 50 km/u maar ook bij 25 km/u zorgt die Speed Fabric voor net voldoende turbulentie en een laagje om de luchtstroom tegen het lichaam te houden, zodat je een kleiner kielzog krijgt.”
“Aerodynamische kleding is zoiets waar er geen nadeel aan hangt. Het is niet zo dat het slecht werkt bij zijwind of dat je het er te warm door krijgt.”