Deel dit artikel:

Hoe je het ook draait of keert: de Amstel Gold Race

De Amstel Gold Race, dat is een zenuwachtig gewriemel op smalle wegen, voortdurend draaien en keren en 31 korte maar krachtige Zuid-Limburgse hellingen. Verken alvast het parcours en rij hem zelf!


31 pittige beklimmingen maken deel uit van de Amstel Gold Race. (foto belga)
Wie de Amstel Gold Race zegt, zegt de Cauberg. Het gemiddelde stijgingspercentage van 5,6% over 1,2 km jaagt een profrenner of een beetje wielertoerist nu niet meteen de stuipen op het lijf. Maar doordat deze helling in Valkenburg drie keer beklommen wordt en tijdens de laatste klim wordt uitgemaakt wie wint, heeft hij naam en faam verworven.

Nederlands bekendste helling valt bovendien ook niet te onderschatten. De niet zo steile beginmeters over een soepel wegdek geven immers een vertekend beeld. Het venijn zit hem in het middengedeelte van de klim. Na het steilste stuk van 11% en een flauwe bocht naar links lijkt het alsof je bijna boven bent, maar schijn bedriegt.

In het 258,6 km lange gewriemel tussen de start op de markt van Maastricht en de meet op de Cauberg krijgen de renners in totaal 31 kuitenbijters voor de wielen geschoven. De Cauberg wordt dus driemaal aangedaan, de Sibbergrubbe, Wolfsberg, Loorberg en Gulperberg komen twee keer in het stuk voor.

Van de overige korte maar steile klimmetjes zijn de Eyserbosweg en de Keutenberg, op respectievelijk 20 en 10 km van de meet, de bekendste. De Eyserbosweg (gemiddeld 8,1% over 1.100 meter) speelde meer dan eens scherprechter in de AGR. Deze rechte weg omhoog lijkt goed te doen en de aanloop van de klim bevestigt dat vermoeden. Eens beland bij de steilste stukken, met pieken tot 17% moet je je mening over deze helling toch herzien.

En dan is er nog de Keutenberg, of beter gezegd de Kuitenberg voor wie hem al eens beklommen heeft. Al direct na het nemen van de binnenbocht na 100 meter lijken je kuiten immers te ontploffen op een stuk met een stijgingspercentage van meer dan 20%. Een halve kilometer lang is het hangen en wurgen, daarna is het ergste achter de rug.

Geen gedender over kasseistroken of lange zware beklimmingen dus, maar het zenuwachtige geraas door de Zuid-Limburgse dorpskernen en de opeenvolging van pittige kuitenbijters maken de Amstel Gold Race toch tot een van de zwaarste Pro Tour koersen.

De hellingen van de Amstel Gold Race
1. Maasberg
2. Adsteeg
3. Lange Raarberg
4. Bergseweg
5. Sibbergrubbe
6. Cauberg
7. Wolfsberg
8. Loorberg
9. Schweibergerweg
10. Camerig
11. Drielandenpunt
12. Gemmenich
13. Vijlenerbos
14. Eperheide
15. Gulperberg
16. van Plettenbergweg
17. Eyserweg
18. Huls
19. Vrakelberg
20. Sibbergrubbe (2de maal)
21. Cauberg (2de maal)
22. Geulhemmerweg
23. Bemelerberg
24. Wolfsberg (2de maal)
25. Loorberg (2de maal)
26. Gulperberg (2de maal)
27. Kruisberg
28. Eyserbosweg
29. Fromberg
30. Keutenberg
31. Cauberg (3de maal)

Gerelateerde artikels