Deel dit artikel:

Hoe een lotusbloem Tom Pidcock proper houdt

Wie naar de Superprestige-cross in Boom keek, merkte misschien op dat Tom Pidcocks witte pakje opvallend properder bleef dan dat van de concurrentie, ondanks enkele glijpartijen in de modder. Bij Ineos Grenadiers-kledingsponsor Bioracer doen ze het geheim uit de doeken.

Bij GCN Racing waren ze er als de kippen bij om op Twitter de vraag te stellen welke tovenarij was gebruikt om de outfit van de wederoptredende Brit zo kraakwit te houden na een kennismaking met de Boomse modder. Pidcock antwoordde doodleuk: ‘Magische Bioracer-technologie’. Dat wekte uiteraard onze nieuwsgierigheid en dus trokken we ten rade bij de Belgische kledingsponsor van de Britse wereldploeg.

Technologie uit triatlon en zwemsport

Al meteen na de bekendmaking van Bioracer als nieuwe kledingpartner van Ineos Grenadiers ging Pidcock afgelopen weekend voor de allereerste keer van start in Bioracer-speedwear. Speciaal voor de cyclocrosspakken koos Bioracer voor een ultrawaterafstotende textieltechnologie. Om die te ontwikkelen, werkte Bioracer samen met zijn vaste textielpartner die ook voor de ‘aquadynamica’ van o.a. hun triatlon- en tijdritpakken zorgt. De inspiratie kwam uit de zwemsport. Tijdens de Olympische Spelen van Tokio werd er al gebruik van gemaakt. Onder meer de Bioracer-triatlonpakken van Team Belgium behaalden sterke resultaten op het vlak van waterafstotende functionaliteiten. Samen met hun toeleverancier ging Bioracer na de Spelen aan de slag om dit ook te vertalen naar de waterbestendige membraanstoffen voor renners als Tom Pidcock.

Pidcocks outfit bleef wel properder dan de rest, helemaal ongeschonden kwam hij er toch niet vanaf. (foto: Kramon)

De volgende generatie waterafstotend textiel

Wat de LOT ‘O’ DRY-technologie zo speciaal maakt, is dat ze waterafstotend werkt op drie niveaus. De inspiratie ervoor komt uit de natuur, meer bepaald van de waterafstotende functie van een lotusbloem. De technologie bestaat uit een combinatie van unieke textielvezels, een specifieke weefmethode en een ecologische ‘Super Hydrophobe’-nabehandeling. Dit alles zorgt ervoor dat het materiaal 20% minder vocht opneemt en toch 99% ademend blijft.

Bij Tom Pidcock zagen we heel goed dat de toplaag van het textiel weinig water absorbeerde. Doordat het koude water meteen van de toplaag afglijdt, krijgen de zandkorrels uit de modder geen kans om zich vast te grijpen aan het textiel en blijft de kledij licht en droger. Twee essentiële voordelen voor een veldrijder.

De toekomst van deze technologie

Net zoals bij al hun innovaties heeft Bioracer ook nu de intentie om de technologie te integreren in de verschillende kledinglijnen. Momenteel zal deze enkel beschikbaar zijn in het hoogste segment, later zal dit ongetwijfeld breder uitgerold worden naar de andere segmenten. Wij kijken alvast uit naar een droger gevoel tijdens natte winterritten, dus als iemand ons hoort bij Bioracer: we willen gerust mee testen!